Gretchen Andrews bilder hamnar högst upp om man bildgooglar frieze los angeles. Foto: Skärmklipp från Google

Konstnär manipulerade googlesökning

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den amerikanska konstmässan Frieze Los Angeles. Om man bildgooglar på mässan får man se bilder på konstnärens Gretchen Andrews målningar i en gallerimiljö som liknar mässans. Men bilderna är inte vad de verkar.

För att toppa Googles bildresultat klistrade Gretchen Andrews in sina egna bilder i en miljö som liknade mässans gallerier. Hon köpte sedan ett domännamn som påminde om Frieze Los Angeles och skapade flera andra hemsidor som länkade till hennes nya sajt. Hon lade sedan upp sina bilder på den nyskapade sajten och skrev texter som var fyllda med relevanta nyckelord.

Resultatet ledde till att hennes manipulerade bilder toppade Googles resultat, då de ansågs vara mer relevanta än mässans riktiga sida.

Vill visa hur maktbalans fungerade

I tidningen Artnet News förklarar Gretchen Andrews att hon med projektet vill visa hur maktbalansen på nätet fungerar. Hon berättar för tidningen att hon ännu inte hört något från mässan, men att hon har planer på att gå dit och berätta om sitt projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.