Mørk-Eidem får SvD:s Thaliapris

Uppdaterad
Publicerad

Den norske teaterregissören Alexander Mørk-Eidem får Thaliapriset, Svenska Dagbladets årliga pris för bästa prestation inom svensk scenkonst.

Mørk-Eidem, gift med den svenska skådespelaren Helena af Sandberg, har på senare tid varit verksam på Stockholms stadsteater med framgångar som ”Djungelboken”, ”Hedda Gabler”, ”Tre systrar” och ”De tre musketörerna”. I höst väntar Bertolt Brechts ”Puntila/Matti”.

Juuryns motivering: ”Alexander Mørk-Eidem har spelåret 08/09 visat en enorm bredd ? från en finstämt existentiell och mycket svensk version av Tre systrar till en allålderstolkning av De tre musketörerna som rockig genusmusikal. Lyhört placerar han klassikerna nära oss och gör dem angelägna för nya generationer. Han hyllar det subtila men skapar också underhållande folkteater, fylld av genuin publikkontakt.”

Priset är på 25 000 kr. Det instiftades 1951 som ett stipendium för yngre skådespelare med Anita Björk som första vinnare. Det har blivit prestigefyllt och stora delar av den svenska teatereliten har genom åren belönats.

Bland tidigare vinnare: Jarl Kulle, Max von Sydow, Bibi Andersson, Margaretha Krook, Lars Molin och senast Moment:teater.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.