Även promenadstråket Paseo del Prado har utsetts till världsarv. Foto: Paul White/TT

Madrid-park blir världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Retiroparken och avenyn Paseo del Prado i centrala Madrid har utsetts till världsarv av Unesco, skriver Reuters.

Retiroparken och avenyn Paseo del Prado i centrala Madrid har utsetts till världsarv av Unesco, skriver Reuters.

Det cirka en kilometer långa promenadstråket Paseo del Prado beskrivs som en av Europas äldsta stadsavenyer. Gatan är framför allt känd för att husera det berömda konstmuseet Pradomuseet, som byggdes år 1785.

Att Paseo del Prado nu fått en plats i Unescos världsarvslista är ”särskilt symboliskt” med tanke på den rådande pandemin, eftersom avenyn under det senaste året har fyllt den funktion som mötesplats som den ursprungligen skapades för, skriver spanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Närliggande Retiroparken anlades som palatsträdgård åt den spanske kungen Filip IV på 1600-talet. I dag är parken en välbesökt turistattraktion.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez välkomnar Unescos beslut, vilket han på Twitter beskriver som ett ”välförtjänt erkännande för en plats i huvudstaden som förstärker vårt historiska, konstnärliga och kulturella arv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.