Tyrannens tid handlar om åren mellan 1700 och 1721. Det var slutet på stormaktstiden och Karl XII regerade i Sverige. En tid av krig, fattigdom och pest.
– Det är en bok som handlar om människorna som levde i Karl XII:s skugga. Tyrannen som jag kallar honom höll sitt folk i ett järngrepp och tvingade dem att kriga i år efter år trots att de ville ha fred, säger Magnus Västerbro.
Berättelser om lidande
Många böcker har skrivits om den mytomspunne krigarkungen Karl XII som dog i Norge 1718. Magnus Västerbro fokuserar istället på vanliga människor, vars berättelser han fått tillgång till genom historiska dokument och forskning. Ofta präglas berättelserna av ett stort lidande.
En person i boken är Elin Jonsdotter som var hustru till en soldat. De bodde i södra Sverige och hade barn ihop. När kriget bröt ut och hon fick reda på att han skulle skickas ut i krig blev hon så förtvivlad att hon gick ut i fäboden och hängde sig.
– Sådana berättelser återkommer i materialet från den här tiden. De ger en bild av den tidens krigsmakt och det stora nordiska kriget som inte brukar berättas, säger Magnus Västerbro.
Historien upprepar sig
Magnus Västerbro skriver ofta om historiska händelser som skrämmer honom, med övertygelsen om att historien upprepar sig. Pestens tid har fått förnyad aktualitet i och med coronapandemin. Tyrannens tid berättar om när Sverige var en diktatur på 1700-talet men är ändå aktuell i dag, menar han.
– Det är levande frågor jag försöker bearbeta. När man berättar om Sverige som diktatur på 1700-talet får man också syn på något tidlöst i historien. Det fanns under antiken och det finns i dag länder som styrs på ett ofritt sätt. Man förstår hur likartat vi människor kan reagera när vissa fenomen upprepas på nytt, säger Magnus Västerbro.