Foto: TT

Malin Axelsson ny chef för Radioteatern

Uppdaterad
Publicerad

Malin Axelsson kommer närmast ifrån Ung Scen Öst där hon var teaterchef. Hon efterträder Stina Oscarsson som fick lämna Radioteatern i maj i år.

Malin Axelsson utbildade sig till dramatiker på Dramatiska institutet och tog examen 2002. Hon har bland annat skrivit pjäser för Riksteatern, Stockholms Stadsteater och Upsala Stadsteater.

– Det är ett roligt val tycker jag. Ung Scen Öst har visat framfötterna genom att spela mycket bra barn- och ungdomsteater och hon är genom sin scen en stark och viktig röst i teater Sverige, säger Anna Hedelius, Kulturnyheternas teaterkritiker.

Bakom ”Marken brinner”

Sedan 2009 har hon varit teaterchef och konstnärlig ledare på Ung Scen Öst.

– Jag bär med mig en kunskap om, och ett engagemang för, den unga publiken. Det är något jag vill ta med mig till radioteatern, säger Malin Axelsson.

Teatern har uppmärksammats den senaste tiden i samband med föreställningen ”Marken brinner”. Föreställningens ensemble menar att de utsatts för rasism och hot av skolklasser som bjudits in för att se föreställningen, vilket dementerats av elever som har sett föreställningen.

– Hon är ju politisk på det sättet att hon – utan att välja sida – ser vad som händer i hennes samtid och speglar det i de verk hon sätter upp.

– Jag tänker att all teater, kanske särskilt i Sveriges radio, behöver lyfta in samtidens mest brännande frågor på teaterscenen varesig den är på en fysisk scen eller i radio, säger Peter O. Nilsson, kulturområdeschef på Sveriges radio.

Tidigare chefen lämnade sin post i förtid

Den tidigare chefen för radioteatern, Stina Oscarsson, lämnade sin post i maj i år och kritiserade då företaget för att vara otydliga i frågan om radioteatern ska fungera som en redaktion eller en konstnärlig scen.

– Det blir en av de första sakerna att göra för Malin Axelsson. Genom att avlägga en egen programförklaring, bör hon förklara hur hon ser på opartiskheten och hur hon vill föra teatern framåt, säger Anna Hedelius.​

– Man kan inte kräva av enskilda verk att de ska vara opartiska. Däremot så tänker jag att jag hoppas kunna bjuda in många olika sorters erfarenheter, röster och tankar till Radioteatern, säger Malin Axelsson.

Kan vinna Augustpriset

Malin Axelsson är även nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 2014, i dag avslöjas vem som vinner priset. Följ Kulturnyheternas rapportering i tv och på webben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet