Foto: SVT.

Polisanmäler (M) efter anklagelse om ”judehat”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Malmö anklagar kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic för ”judehat” efter protester mot Israels medverkan i Eurovision. Nu ska Sestrajcic polisanmäla (M) för förtal.

Daniel Sestrajcic är ordförande för Vänsterpartiet i Malmö och ordförande för kulturnämnden. Efter att ha kritiserat att Israel deltar i Eurovision har han fått hård kritik för att han skulle ”förstärka bilden av Malmö som en antisemitisk stad”.

Det har även dykt upp affischer med hans porträtt på fjärilar som liknar dem som Eurovision Song Contest använder i sin marknadsföring. Fast här med Eurovisions slogan utbytt mot antisemitiska slagord.

Frågade om judehat

Men det som fick Daniel Sestrajcic att reagera kraftigast var när han fick se ett pressmeddelande från Malmömoderaterna med en så kallad ”enkel fråga” i. Frågan var ställd från  fullmäktigeledamoten Carl-Axel Roslund (M) och hade rubriken: ”Fråga till Kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic angående hans judehat.”

– Det är avskyvärt, under all kritik och oseriöst. Det är direkt förtal av både mig och Vänsterpartiet. Jag finner inga lämpliga ord att beskriva deras tilltag, säger Daniel Sestrajcic.

Trodde det var ett skämt

När han såg frågan trodde Sestrajcic först att det var ett skämt och ringde oppositionsrådet Stefan Lindhe (M) och bad honom ta avstånd från Roslunds fråga.

– Jag ringde upp och bad dem ta tillbaka det här eftersom det inte stämmer. Men Lindhe vägrade att dra tillbaka det, säger han.

När Kulturnyheterna pratar med Stefan Lindhe hänvisar han gång på gång till att Carl-Axel Roslund är ansvarig för formuleringen i den ”enkla frågan”.

– Jag har inget ansvar kring formuleringen i den enkla frågan i pressmeddelandet, säger han.

Men vad tycker du om formuleringen ”judehat”?

– Jag hade inte formulerat mig så men det är Carl Axel som får stå för den formuleringen. Vi gör ingen överprövning av formuleringar i en ”enkel fråga”, säger Stefan Lindhe.

Själva frågan lyder ”Anser Du det förenligt med Din roll som kulturnämndens ordförande i Malmö att spä på den negativa och judefientliga bild av Malmö som gång efter gång kablas ut över världen”. Stefan Lindhe menar att det är bra att Carl-Axel Roslund tar upp frågan men tänker inte ta avstånd från formuleringarna.

– Nej, jag lägger ingen värdering i att Sestrajcic anklagas för judehat.

Polisanmäler Malmömoderaterna

Daniel Sestrajcic har nu beslutat sig för att polisanmäla Moderaterna för förtal.

– Det är enda sättet jag kan markera att det är falskt och att man inte får göra så här, säger han.

Stefan Lindhe (M) tycker att Sestrajcic istället borde svara på själva frågan och att en polisanmälan är onödig.

– Det tycker jag är onödigt och jag tycker han borde ta en diskussion. Det är lite märkligt att han polisanmäler tycker jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer