Debatten om Israels medverkan i Eurovision trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

”Stäng av Israel”, kräver politikern Daniel Sestrajcic, ordförande i vänsterpartiet i Malmö och ordförande i stadens kulturnämnd. Men kritiker menar att utspelet riskerar att ”förstärka bilden av Malmö som en antisemitisk stad”.

”Israel, vi skyller allt på dig, fångad i apartheid, natt och dag”, är orden i en sång som är skriven av Daniel Sestrajcic och delar av Palestinanätverket i Malmö. 

Den och flera andra sånger ska framföras i Malmö på torsdag som en protest mot att Israel tillåts tävla i Eurovision Song Contest.

Eurovision Song Contest 2013

– Jag tycker inte att Israel bör få delta i Eurovision. Om man beter sig på det sättet som staten Israel gör, man bygger murar, man uppmuntrar till illegala bosättningar. Den här typen av bojkottrörelser kan sätta press på Israel och därmed få till stånd en fredligare lösning.

Daniel Sestrajcic är ordförande för både Vänsterpartiet och för Kulturnämnden i Malmö och det är i rollen som ordförande för Kulturnämnden som hans offentliga ställningstagande ifrågasätts.

Bidrar till bilden av Malmö som anti-semitisk stad

Per Svensson, kulturjournalist i Sydsvenska Dagbladet menar att det är problematiskt att omvärlden förstärks i uppfattningen att Malmö är ett centrum för anti-semitism:

– Som politiker har han rätt att säga vad han vill och ha vilka uppfattningar som helst. Men han är ju också ordförande i Kulturnämnden och representerar i någon mening Malmö. Under ett evenemang där Malmö Stad är värd, om än inte officiellt – men i praktiken, tycker jag att det blir konstigt. Man kan inte först bjuda in någon och sen när de väl kommer, säga att de  inte är välkomna.  

– Man kan välja sina tillfällen att framföra Israelkritik. Och det här är inte det lägligaste. Det bidrar till bilden av Malmö som en stad som är problematisk för judiska människor att besöka. Den bilden sprids, menar Per Svensson.

Reporter: Sindra Grahn

Foto och klipp: Sindra Grahn

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet