Många kvinnor bland årets jazzkatter

Uppdaterad
Publicerad

Swedish Jazz Celebration är nu i fullgång i Luleå. Festivalen inleddes med att Sveriges Radio P2 delade ut utmärkelsen Jazzkatten.

Tidigare år har priset kritiserats för att i stor utsträckning belöna manliga musiker inom jazzen. Det är dock en kritik som knappast kommer att bli aktuell efter årets prisutdelning – i fyra av fem kategorier gick priset till en kvinna.

Årets nykomling blev den japanska pianisten Naoko Sakata, som belönades för sitt ”utsökta och mogna spel”. Sakata tackade för priset genom att framföra ett improviserat pianostycke.

Sakata, som sedan två år studerad vid Göteborgs universitet, drömde hemma i Japan om att åka till Sverige och spela jazz.

– Det känns helt overkligt. För bara några år sedan trodde jag inte ens att det var möjligt för mig att få komma till Sverige och spela jazz, så att vinna det här priset nu känns helt otroligt, säger hon till Sveriges Radio.

Juryns motivering: ”Hon har framträtt på prestigefyllda konsertscener och släppt sin första CD med trion. Hennes utsökta och mogna spel med både lyriskt och intensivt spel har imponerat på hela Jazzsverige. En redan mogen artist.”

Årets musiker blev Lina Nyberg. Prisjuryn skriver i sin motivering: ”En unik, sångerska, kompositör och textförfattare som både djupt berör och har stor känsla för humor. En scenpersonlighet svensk jazz absolut inte klarar sig utan.”

Årets kompositör blev Norrbotten Big Bands konstnärliga ledare Ann-Sofie Söderqvist. Hon får priset ”för ett nyfiket och inspirerande utforskande av tonernas och svängets underbara värld.”

Årets grupp prisades redan på förra årets Swedish Jazz Celebration, men då i kategorin Årets nykomling. Elin Larsson Group fick därmed jazzkatt nummer två.

Motiveringen lyder: ”Direkt från nykomling till årets grupp med en imponerande genomslagskraft. Hon hörs, syns och märks överallt även i mer för jazz ovanliga sammanhang. Elin Larsson lämnar ingen oberörd och med sin grupp drar hon igenom Jazzsverige som en virvelvind.”

Årets guldkatt tilldelades Bengt Berger. Han fick priset för att han, enligt juryn, är en erfaren men evigt ung slagverkare. En nydanande gränsöverskridare och en idérik samlande punkt i svensk jazz.”

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.