Svenska Filminstitutet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Mångfald och jämställdhet stryks ur Filminstitutets riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har strukit en formulering om att Filminstitutet ska integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv i sin verksamhet, skriver Svenska Dagbladet.

Regeringen har bestämt att Filminstitutet ska redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att säkra den konstnärliga friheten inom ramen för de bidrag de delar ut till svenska filmskapare, skriver SvD.

I regleringsbrevet har man även strukit en formulering om att Filminstitutet ska ha medjämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv i sin verksamhet.

Flera personer i branschen välkomnar förändringarna eftersom man upplever att de tidigare kraven för att få bidrag inneburit ofrihet och pekpinnar.

Politisk styrning

I juli kom en rapport från myndigheten för kulturanalys som pekade ut politisk styrning som en risk, där ansökningsblanketter om hur man integrerat rättighetsperspektiv lyftes som exempel.

I en enkät i rapporten svarar 43 procent att de någon gång har avstått från att söka bidrag från Filminstitutet på grund av bedömningskriterier de upplevt står i konflikt med konstnärlig frihet, skriver SvD.

Säkra konstnärlig frihet

Kulturministern (S) Jeanette Gustafsdotter kommenterar de ändrade riktlinjerna och menar att de inte bör ses som bekräftelse på politisk styrning hos institutionerna.

– Det var ingenting som pekade att det fanns en politisk styrning. Däremot fanns det de som sa att de kände en oro och anpassade sig utefter det.

– Självklart ska den konstnärliga friheten gå först och man ska inte behöva anpassa sig. Detta är ett sätt att möta det och att göra det tydligare, säger kulturminister (S) Jeanette Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.