Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TV4:s mångårige medarbetare Rolf Porseryd var en av talarna på manifestationen som krävde att våldet mot journalister upphör. Foto: Christine Olsson/TT

Manifestation för dödade journalister

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen höll journalistorganisationen Reportrar utan gränser en stödmanifestation för att hedra kollegor som dött i kriget mellan Hamas och Israel.

Över 40 journalister har hittills dödats i kriget mellan Hamas och Israel. Ett 50-tal redaktioner i Gaza har förstörts i en av de konflikterna som dödat flest journalister i modern tid.

Kräver att dödandet upphör

Natten till onsdag kom Israel och Hamas överens om ett eldupphör i fyra dagar, men utländska journalister släpps fortfarande inte in på Gazaremsan. Det gör att det är svårt att verifiera uppgifter därifrån, inte minst bildmaterial.

Under dagen hölls en manifestation på Mynttorget i Stockholm för att hedra de dödade journalisterna. Bland arrangörerna fanns Svenska PEN, Journalistförbundet och Reportrar utan gränser.

Arrangörerna kräver att dödandet av journalister upphör och att säkerheten för journalister som bevakar kriget värnas. TV4:s mångårige medarbetare Rolf Porseryd var en av talarna och gav sitt stöd till de journalister som rapporterar från Gaza med livet som insats.

– Vi har inte sett så här många döda på så kort tid under min tid inom journalistiken, säger Rolf Porseryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.