Bakom manifestationen står svenska PEN, Journalistförbundet, tidningen Journalisten och Amnesty International Sverige. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Manifestation i Stockholm efter journalistmord

Publicerad

I Stockholm hölls under fredagen en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad med anledning av mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.
Nu kräver initiativtagarna att FN agerar, och tillsätter en oberoende utredning av Khashoggis död.

Bakom manifestationen står svenska PEN, Journalistförbundet, tidningen Journalisten och Amnesty International Sverige. De kräver att den saudiska regimen friger de personer som sitter fängslade till följd av att de brutit mot landets repressiva yttrandefrihetslagar och att FN tillsätter en oberoende kommission om vad som hände Khashoggi inne på konsulatet i Istanbul.

– Vi har samlats här här utanför ambassaden i Sverige, eftersom det var på Saudiarabiens ambassad i Turkiet som det bestialiska mordet skedde, säger Helena Giertta, chefredaktör för tidningen Journalisten, under manifestationen.

– Vi kräver nu att FN gör en ordentlig utredning. Vad som har hänt, varför, och vem som är skyldig, fortsätter hon, och pekar på att flera journalister mördats i Europa under året som gått – en utveckling som är alarmerande, enligt henne.

Vill visa sitt motstånd

Manifestationens initiativtagare vill se en oberoende utredning, ledd av FN, då varken Turkiet eller Saudiarabien enligt dem har det förtroende som krävs för att ge en trovärdig berättelse om vad som hänt Jamal Khashoggi.

För Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, är det viktigt att visa att visa sitt motstånd mot hur länder som Saudiarabien agerar i frågor vad gäller press- och yttrandefrihet även i länder som Sverige som rent geografiskt ligger en bit bort.

-Den geografiska platsen ska inte spela någon roll och spelar allt mindre roll med tanke nätet och möjligheten det ger att följa med i vad som händer. I dag är det lättare att få syn på den här typen av fall och följa med i händelseutvecklingen, säger han.

Khashoggi gick den 2 oktober in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få dokument som han behövde för att kunna gifta sig. Det var sista gången 59-åringen sågs till.

– Jag är här för att markera hur brutalt och bestialiskt det här mordet verkligen är. Jamal Khashoggi skrev och pratade om situationen i Saudiarabien, och tystades för detta, säger Jesper Bengtsson.

– I det läget är det ännu viktigare för alla andra att prata om den situationen, och genomföra den här typen av manifestiationer.

Kan göra mer

Jesper Bengtsson anser att både svenska företag som gör affärer med Saudiarabien och Sveriges regering skulle kunna göra mer för att sätta press på den saudiska regimen.

-Just i relationen till Saudiarabien skulle de kunna spela en mycket större roll, det är det land i Mellanöstern som Sverige handlar mest med. Man kan dra en parallell till Kina, vi hade en manifestation för (den svensk-kinesiske förläggaren) Gui Minhai för ett par veckor sedan och där talade många om att svenska företag som handlar med Kina har ett ansvar att inte helt strunta i de mänskliga rättigheterna. I Saudiarabien blir detta än tydligare eftersom regimen där är ännu mer auktoritär.

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Visa

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet