Gotlands länsmuseum/ NMR Foto: Kusinerna kommunikation/ Ulf Palm/ TT

Manifestation mot NMR i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen anordnar Länsteatern på Gotland en manifestation för att lyfta fram alla människors lika värde. Bakgrunden till initiativet: Nordiska motståndsrörelsens närvaro på Almedalsveckan.

Under kommande veckoslut tar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, plats i Visby. Efter att nyheten om deras närvaro kom i våras har debatten kring organisationens inverkan på politikerveckan rasat på.

En del aktörer har valt att hoppa av Almedalsveckan, andra har uttryckt rädsla. Andra, som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har försvarat NMR:s rättighet att föra fram sina åsikter inom ramen för det fria och öppna samhället.

Kulturnyheterna i Almedalen

För öborna

Thomas Sundström, chef för Länsteatern på Gotland, menar att dagens manifestation inte bara var till för tillresta Almedalsbesökare, utan även för öborna.

– Det är många som känner sig illa berörda över det här, så vi gör det här för gotlänningarna också, säger han till Kulturnyheterna.

Även om bakgrunden till manifestationen är Nordiska motståndsrörelsens närvaro på ön så handlar den inte främst om NMR, utan om alla människors lika värde, menar Sundström.

Premiär

Under manifestationen blir det premiär för dans- och filmverket ”Forced Down Injustice” som är en hyllning till Rosa Parks och handlar om civikurage. Och så ska det framföras musik, stycken som nazisterna förbjöd under sitt styre i Tyskland på 30- och 40-talen.

– För oss var det viktigaste att skapa en manifestation. Vi kan inte riva deras tält, men vi kan protestera på vårt sätt, säger teaterchefen Thomas Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen

Mer i ämnet