Ont om kulturpolitik i fjolårets tal i Almedalen. Så också i de tal som hållits hittills i år. Foto: TT Bild.

Kulturministern: Pratas för lite kulturpolitik

Uppdaterad
Publicerad

263 minuter partiledartal. Fyra sekunder om kulturpolitik. Så blev utfallet när Kulturnyheterna gick igenom fjolårens tal i Almedalen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker att statusen för kulturpolitiken är alldeles för låg.

– Och det säger jag inte bara för att jag är kultur- och demokratiminister.

Kulturnyheterna i Almedalen

LÄS MER: Fyra sekunder av 263 minuter

Kulturministern skulle vilja se att partiledare och språkrör använde mer av sin talartid för att lyfta fram kulturfrågor.

– Kulturen och konsten kan påverka oss som människor. Och mötesplatser är ju något som vi är i stort behov av. Kulturen och konsten kan skapa just sådana mötesplatser. Och det borde partiledarna prata betydligt mycket mer om, säger Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

Öppet fält?

Enligt Riksteatern, som anordnar ett seminarium om kulturpolitikens status i Almedalen, innebär det låga intresset för kulturpolitiken samtidigt att fältet lämnas öppet för de partier som väljer att prioritera de frågorna

Och det har Sverigedemokraterna gjort på senare tid, menar Riksteaterns vd Magnus Aspegren.

Aspegren skrev en debattartikel på SVT Opinion inför starten av politikerveckan där han bland annat pekar på att SD i sin senaste höstbudgetmotion valt att prioritera ”kulturarvet och dataspelsbranschen, båda i syfte att trygga den nationella identiteten och förmedla svensk kultur och natur.”

Men i Riksteaterns tält vid Botaniska trädgården i Visby fick Aspegren bara förbehåsslöst medhåll av Ulf Dernevik, sakkunnig på kulturdepartementet när det handlade om SD och kulturpolitiken. Övriga paneldeltagare höll inte med om den lägesbeskrivningen.

Men Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i riksdagens kulturutskott, menar samtidigt att Sverigedemokraterna förstått den kraft som kulturen kan innebära.

– SD jobbar mycket med att styra kulturpolitiken utifrån den samhällsutveckling de vill ha, säger hon till Kulturnyheterna.

Halvtid

Hur det blir i år med mängden kulturpolitik i talen kan ännu inte fastställas då vi bara är halvvägs in i politikerveckan, men av döma av de talare som hittills stått på scenen nere i Almedalen så krävs det en snabb omsvängning om inte fjolårets siffror ska hamna nära verkligehten även i år.

Kulturnyheterna återkommer till frågan efter att årets Almedalsvecka är avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen

Mer i ämnet