SVT-chefen Maria Groop Russel blir ny vice vd för Dramaten Foto: Anders Strömquist/Dramaten/Fredrik Sandberg/TT

SVT-chefen Maria Groop Russel blir ny vice vd för Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Efter avhoppen har Dramaten en ny vice vd.

SVT-chefen Maria Groop Russel går till nationalscenen.

– Det finns en rad utmaningar med organisationen, säger hon enligt ett pressmeddelande.

Dramatens vice vd-tjänst har gapat tom sedan april 2017, då Mikael Brännvall lämnade tjänsten. Gunilla Asker, tidigare vd för Svenska dagbladet, rekryterades istället men hoppade av i augusti innan hon ens hunnit tillträda tjänsten. Rekryteringsprocessen inleddes därefter och nu har valet fallit på Maria Groop Russel, divisionschef för Allmän-tv på SVT. Groop Russel lämnar en flerårig chefsbakgrund på SVT för att ta plats bredvid Dramatens chef, Eirik Stubø.

– Jag känner mig hedrad, glad och motiverad inför uppgiften. Dramatens konstnärliga verksamhet och leveransen till publiken går väldigt bra och det är viktigt. Men det finns en rad utmaningar med organisationen, säger Maria Groop Russel i ett pressmeddelande.

Flera chefsavhopp på kort tid

I september rapporterade flera medier om personalflykt och fackliga krismöten på Dramaten. Enligt Dagens nyheter berodde avhoppen på ”bristfällig arbetsmiljö” och ett ”utbrett missnöje” med teaterledningen. Enligt interna mejl som DN tog del av sökte Eirik Stubø efter fyra nya chefer tidigt i höstas: en vice vd, en kommunikationschef, en verkstadschef och en personalchef. Rekryteringen av kommunikationschef, verkstadschef och personalchef pågår fortfarande.

– Jag skulle inte kalla det personalflykt, men under ganska lång tid har det pågått ett stort och ansträngande förändringsarbete, sa Eirik Stubø till Kulturnyheterna då.

Dramatenchefen pekade bland annat på turbulensen efter metoo-rörelsen och uppropet tystnad tagning, när han berättade att arbetsmiljön nu ska stå i fokus för verksamheten.

– Dramaten, som helhet, med mig i spetsen, arbetar väldigt medvetet på bred front för en bra arbetsmiljö, det är det viktigaste just nu, sa Stubø.

”Mycket kompetent ledare”

Enligt pressmeddelandet kommenterar Eirik Stubø den nya rekryteringen av Maria Groop Russel:

– Maria är en mycket kompetent ledare med bred erfarenhet från SVT. Jag känner mig glad och förväntansfull över att få samarbeta med henne. Som vice vd kommer Maria Groop Russel komplettera Dramatens ledning och bli en viktig resurs för hela organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.