Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personalen flyr från Dramaten – Facket kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal anställda vid Dramatens personalavdelning har på kort tid sagt upp sig. Enligt korrespondens som Dagens Nyheter tagit del av kallar nu facket vid institutionen till krismöte på grund av uppsägningarna. Samtidigt söker Nationalscenen fyra nya chefer.

Ett antal anställda vid Dramatens personalavdelning, däribland teaterns personalchef, har under kort tid sagt upp sig, rapporterar Dagens Nyheter.

”Detta är något som jag beklagar. X har gjort ett gediget arbete under sin tid hos oss och jag har verkligen uppskattat hennes arbetsinsats”, skrev teaterchefen Eirik Stubø i ett mail som tidningen tagit del av.

Med anledning av uppsägningarna kallar nu fackklubben på teatern till krismöte ”på grund av personalflykten”. Dagens Nyheter har även varit i kontakt med tidigare så väl som nuvarande medarbetare på teatern och skriver vidare:

”De vittnar om att problemen bottnar i en bristande arbetsmiljö för den administrativa personalen och ett utbrett missnöje med ledningen”.

Därtill ska Dramatenchefen, Eirik Stubø, via mail nyligen ha berättat att teatern har fyra vakanta chefstjänster: En vice vd, en kommunikationschef, en personalchef och en verkstadschef.

Försenade rekryteringar

Eirik Stubø bekräftar uppgifterna om personalchefens uppsägning för Kulturnyheterna, och pekar på att denna tillsammans med en försenad rekrytering av en ny vice vd skapat fler vakanser än man räknat med.

– Det är olyckligt att vi har folk på flera viktiga poster som har försvunnit. Det jobbar vi medvetet med att ta hand om. Men det är inte så att en hel avdelning försvinner, vi har personal på plats för att klara verksamheten, säger Stubø till Kulturnyheterna.

Hur ser du på fackets beskrivning av en personalflykt?

– Jag skulle inte kalla det personalflykt, men under ganska lång tid har det pågått ett stort och ansträngande förändringsarbete, säger Eirik Stubø.

Dramatenchefen pekar bland annat på turbulensen efter metoo-rörelsen och uppropet tystnad tagning, och säger att arbetsmiljön nu står i fokus för verksamheten.

– Dramaten, som helhet, med mig i spetsen, arbetar väldigt medvetet på bred front för en bra arbetsmiljö, det är det viktigaste just nu.

Riskerar att påverka arbetet

Sammanlagt ska 15 personer självmant under de senaste åren ha sagt upp sig, däribland flera chefer. Och situationen ses som så pass allvarlig att ”personalflykten också riskerar att påverka arbetet med uppsättningarna”, säger en medarbetare till Dagens Nyheter.

Men den bilden delar inte Eirik Stubø:

– Jag ser inte den risken, nej. Jag tycker att föreställningarna på Dramaten går riktigt bra, och har svårt att se att vakanserna på personalavdelningen kommer påverka det konstnärliga arbetet, säger han till Kulturnyheterna.

Stubø tillägger att han räknar med att tillsätta de vakanta tjänsterna inom en överskådlig framtid och att det arbetet redan är igång.

Kulturnyheterna söker fackklubben vid Dramaten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.