Stockholms tingsrätt dömer journalisten och författaren Maria Sveland till 60 dagsböter för brott mot rättegångsbalken. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Maria Sveland får dagsböter för fotografering i rättssal

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och debattören Maria Sveland döms till dagsböter för brott mot rättegångsbalken, rapporterar Journalisten. Detta efter att hon publicerat en bild från en rättssal på Instagram.

Som SVT tidigare rapporterat åtalades författaren och journalisten Maria Sveland i november 2022 för att ha brutit mot fotoförbudet.

Under en förhandling i Stockholms tingsrätt 2021 rörande grovt förtal anklagades Maria Sveland för att ha fotograferat en man som anmält en kvinna för att ha pekat ut honom som våldtäktsman med namn på sin Facebooksida, efter att han friats från våldtäktsanklagelsen.

Bilden ska ha visat målsäganden och hans målsägarbiträde i rättssalen. Sveland publicerade bilden på sitt Instagramkonto, vilket mannen polisanmälde.

Döms till dagsböter

I Sverige är det förbjudet att fotografera i en rättssal. Sedan 1 juli 2019 är maxstraffet sex månaders fängelse. Man får inte heller, utan domstolens tillstånd, ha framme elektronisk utrustning som kan ”störa eller ta upp bild” – något som man informeras om i rättssalen.

Maria Sveland ska ha nekat till att tagit bilden i rättssalen, men har i förhör erkänt att hon spridit bilden. 

Stockholms tingsrätt bedömer att det är klarlagt att Maria Sveland tagit bilden och skriver i domen:

”Med hänsyn till omständigheterna och vad bilden innehåller kan gärningen rörande tagandet av bilden inte anses vara ringa”.

Maria Sveland döms till 60 dagsböter för brott mot rättegångsbalken.

Kulturnyheterna har sökt Maria Sveland för en kommentar som via sin advokat avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.