Maria Sveland är anmäld för att ha fotograferat i en rättssal, rapporterar SvD. Foto: Anders Wiklund/TT

Uppgift: Maria Sveland polisanmäld för att ha fotat i rättssal

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och debattören Maria Sveland utreds för brott efter att ha fotat ett brottsoffer i en rättssal, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under en förhandling i våras ska Maria Sveland ha fotat en man som anmält en kvinna som pekat ut honom som våldtäktsman. Kvinnan dömdes senare för grovt förtal.

Svenska Dagbladet skriver att tidningen tagit del av skärmdumpar som visar att Maria Sveland lagt ut bilder från rättegången på sitt Instagramkonto, tagna från sin plats på åhörarbänken. I bilden ska både målsägande och hans målsägarbiträde synas, skriver SvD.

I Sverige är det förbjudet att fotografera i en rättssal. Sedan 1 juli 2019 är maxstraffet sex månaders fängelse. Man får inte heller, utan domstolens tillstånd, ha framme elektronisk utrustning som kan ”störa eller ta upp bild” – något som informeras om i rättssalen.

Utredning pågår

Polisens presstalesperson bekräftar för SVT att det pågår en utredning kring fotografering i rättssal, men kan inte bekräfta vem som är anmäld.

– Det pågår en utredning, men vi har inte hunnit höra alla personer än, säger Ola Österling till Kulturnyheterna.

Maria Sveland skriver i ett inlägg på Facebook att hon skrivit om förhandlingen på sitt Instagramkonto, men illustrerat med en bild som inte är tagen i rättssalen.

”Jag har inte – som påstås – tagit någon bild från rättegången utan illustrerade inlägget med en bild jag hittade på nätet (googla 'rättegång' så får ni se hur många bilder från rättssalar som dyker upp!)”, skriver hon.

Kulturnyheterna har tagit del av den skärmdump som anmälan rör, som ser ut att komma från Maria Svelands Instagramkonto från samma dag som huvudförhandlingen hölls. Både tingsrätten och målsägandes advokat hade tipsats om bilden av en Instagramanvändare.

Maria Sveland har nyligen gjort dokumentären De rättslösa som visats i SVT och handlar om kvinnor som berättar att de utsatts för övergrepp.

Kulturnyheterna söker Maria Sveland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.