Foto: TT

Marie Fredriksson är död – blev 61 år

Uppdaterad
Publicerad

Marie Fredriksson har avlidit. Världsstjärnan och Roxette-artisten gick bort under måndagsmorgonen efter en lång tids sjukdom. Hon blev 61 år gammal. ”Vilken fantastisk dröm vi fick dela! Tack Marie, tack för ALLT”, skriver Per Gessle i ett uttalande.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver Marie Dimberg, presskontakt och manager för Roxette och Gyllene tider i ett pressmeddelande.

Marie Fredriksson var en av medlemmarna i det världskända bandet Roxette tillsammans med Per Gessle. Roxette bildades 1986 och är ett av Sveriges mest internationellt framgångsrika band genom tiderna.

Marie Fredriksson blev sjuk 2002 då hon drabbades av en hjärntumör. 2009 började hon framträda med Roxette igen och genomföra världsturnéer.

”Delade en fantastisk dröm”

Per Gessle, Marie Fredrikssons kollega från tiden i Roxette, skriver i ett uttalande till TT:

”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela! Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.”

Marie Fredriksson och Per Gessle möttes i Halmstad på under sent 70-tal, men enligt gruppens hemsida ”gjorde deras respektive framgångar att de inte jobbade tillsammans förrän 1986”.

Marie Fredrikssons första album Het vind släpptes två år tidigare, 1984 och följdes upp av Den sjunde vågen år 1986.

Slog stort internationellt

Till Roxettes mest framträdande hits hör Never ending love (1986), The Look (1988) och It must have been love (1990). Den sistnämnda fick stort internationellt genomslag bland annat genom filmen Pretty woman med Richard Gere och Julia Roberts.

Roxette nådde stora framgångar i världen, inte minst i Spanien och Latinamerika. 1996 spelade de in en spanskspråkig skiva med sina bästa ballader med namnet Baladas en español som sålde platinum i Spanien och guld i Argentina, Venezuela, Mexiko och Chile. I USA fick bandet totalt fyra listettor varav It must have been love var den tredje. Den första var The look från 1989.

Marie Fredriksson släppte flera soloablum parallellt med Roxette-karriären. 1992 släppte hon Den ständiga resan som följdes upp med I en tid som vår (1996) och The change (2004).

Sista albumet släpptes 2016

2016 släpptes Roxettes sista och tionde album Good karma med singlar som It just happens och Some other summer. Marie Fredriksson släppte 2013 soloskivan NU. I intervjuer berättade hon att hon efter tumören fått lära sig att tala och sjunga på nytt.

2018 framförde Per Gessle Roxette-låtar på egen hand och sade i samband med turnén till TT:

– Jag försöker inte ersätta Marie, det går inte och jag har ingen anledning att försöka. Men tyvärr tror jag inte att vi kommer stå på scen tillsammans igen.

Se hela SVT:s direktsändning om Marie Fredriksson på SVT Play.

Roxette genom tiderna

1986 skivbolaget EMI föreslår att Per Gessle och Marie Fredriksson, både folkkära artister i sin egen rätt, äntligen ska börja samarbeta. Resultatet blir debutsingeln Never ending love, som blev en stor hit i Sverige sommaren -86.

Året därpå turnerar Roxette i Sverige och spelar för 100 000 personer på utomhusfestivaler.

1988 släpper Roxette albumet Look sharp. Skivan slog i Sverige, men ingen annanstans – tills en utbytesstudent återvände till USA från studier i Sverige. Efter lite tjat från denne spelades låten The look i amerikansk radio och låten blev en hit – trots att albumet inte släppts i USA.

The look släpptes i USA året därpå och toppade listorna.

1990: en nyskriven version av jullåten It must have been love blir en hit – med stor hjälp från filmen Pretty woman.

1993 blir Roxette det första icke-engelskspråkiga bandet som spelade i MTV unplugged.

1996 släpper de sitt första spanskspråkiga album.

2002 får Marie Fredriksson reda på att hon fått en hjärntumör och operereras.

2004 spelar Marie Fredriksson in sitt första engelskspråkiga soloalbum

2009 – 2010 Per Gessle och Marie Fredriksson återförenas på scen efter Marie Fredrikssons sjukdom.

2016 släpps bandets tionde skiva Good karma.

Källa: Roxette.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.