Marina Abramović reder ut satanistanklagelser

Publicerad

En inbjudan till en ”Spirit Cooking”-middag hemma hos konstnären Marina Abramović startade ryktet om att Hillary Clintons kampanjordförande John Podesta skulle vara satanist. I fredagens avsnitt av Skavlan reder hon ut missförstånden.

Hillary Clintons kampanjordförande John Podesta var en av dem som fick sin mejlkorrespondens publicerad från visselblåsarorganisationen Wikileaks innan det amerikanska presidentvalet i höstas.

Ett av de tusentals hackade mejl som skickats till eller från John Podesta innehöll en inbjudan till en ”Spirit Cooking”-middag hemma hos Marina Abramović som skickats från Johns bror Tony Podesta. Utifrån detta mejl spreds ryktet om att John Podesta skulle ha deltagit i en satanistisk ritual.

– Allting gick fel, men det är väl troligen därför som Trump vann valet. Jag är väldigt skyldig måste jag erkänna, säger Marina Abramovic i Skavlan.

”Det är ett koncept”

”Spirit Cooking” är ett performance-uppträdande som Marina Abramović gjorde på ett italienskt galleri redan 1996 där hon målade explicita instruktioner på en vitvägg med grisblod. Abramović ser det som en form av poesi och har senare utvecklat det till en kokbok och middagstillställningar kring samma tema.

– Det är ett koncept. Det har inget med satanistiska tilldragelser att göra, säger Marina Abramović och tillägger att alla som är med som sponsorer till hennes konstinstitut blir inbjudna till ”Spirit Cooking”-middagar. Tony Podesta är en av dem som är hennes sponsorer.

Tidningen The Washington Post granskade ryktet och kunde, efter att ha granskat mejlkonversationer som ägt rum efter middagen, konstatera att det var uppenbart att John Podesta inte deltog i middagen.  

– Jag gör märkliga saker så Trump-administrationen såg det som ett perfekt tillfälle att anklaga John Podesta för att vara satanist, säger Marina Abramović.

Marina Abramović är aktuell med en utställning på Moderna museet i Stockholm som öppnar den 18 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.