I klippet berättar Marit Kapla om på vilket sätt författarna Svetlana Aleksijevitj, Selma Lagerlöf och Erik Andersson inspirerade henne till att skriva Osebol. Foto: SVT

Marit Kapla om Augustpriset: ”Omtumlad, rörd och berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Marit Kaplas bok Osebol som tog hem kategorin Årets skönlitterära bok när Augustprisets vinnare korades under måndagskvällen.
– Jag är omtumlad, rörd och berörd, säger Marit Kapla till Kulturnyheterna strax efter prisutdelningen.

Det är samhället Osebol vid klarälven i norra värmland som porträtteras i Marit Kaplas bok med samma namn. Ett journalistiskt diktepos där 40-talet intervjuer med boende, unga som gamla, står som grund för skildringen av tillvaron i byn.

– Jag har bott i Göteborg sedan 1998 och jag har lagt märke till debatten om land och stad, och att den blivit mer intensiv. Jag kände att Osebol, och platser som Osebol, mer och mer blivit dunkla platser som färre vet något om, säger Augustprisvinnaren Marit Kapla och fortsätter:

– När jag väl kom på idén att det bästa sättet att skriva om Osebol är att prata med de som bor där nu så blev allt jätteroligt. Det var kul att komma tillbaka, höra dialekten och att träffa nya och gamla grannar. Då blev det väldigt kul och oförutsägbart.

Kapla: ”Alla är lika viktiga”

Tacktalet från scenen blev långt. Med både för- och efternamn riktade Marit Kapla sitt tal till de boende i Osebol som medverkat i boken.

– Det är många som varit viktiga för mig i det här bokarbetet. Så i stället för att tacka några få med för- och efternamn och sen bara nämna de 42 som är med i boken ville jag säga för- och efternamn på alla. För alla är lika viktiga, säger Marit Kapla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.