Martin Schibbye ska spela punk och metal i Sommar i P1. Foto: Scanpix

Martin Schibbye: ”Jag är mentalt kvar i fängelset”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Schibbye har fortfarande inte blivit sig själv igen efter vistelsen i etiopiskt fängelse.

Ihop med fotografen Johan Persson tillfångatogs journalisten Martin Schibbye av etiopisk militär under en reportageresa i Ogadenprovinsen, i juni 2011. I december samma år dömdes de till elva års fängelse för ett brott de inte hade begått.

Efter 14 månader i det beryktade Kalityfängelset friades till slut svenskarna. Men det var inte lätt att smälta in i vardagen igen.

– Jag är fortfarande mentalt kvar i fängelset. Min fru gifte sig med en Martin, och jag är en annan Martin i dag. Det är svårt att komma tillbaka, berättar Martin Schibbye för Kulturnyheterna.

”Vi läste och sjöng för varandra”

För att stå ut i fängelsets mörka isoleringscell sysselsatte sig Schibbye och Persson med läsning, sånger och berättelser.

– Vi läste och sjöng för varandra. Johan är så driftig att han byggde högtalare av juicepaket, så att vi kunde sitta och lyssna på sommarpratarna från 2011, inspelade på en liten mp3-spelare, säger Schibbye.

En av böckerna som de fängslade kollegorna läste är skriven av en annan av årets sommarvärdar i P1 – Maria Sveland.
– Vi fick Maria Svelands bok 'Bitterfittan', så den läste vi högt för varandra.

Skapade sommarpratet i cellen

Aktiviteterna hittade de på för att inte förlora sig inne i fängelset.
– Det var ett sätt att hålla fast vid sig själv. För att inte jag, Martin, skulle försvinna där inne. Vi berättade om våra liv för varandra, i samma form som ett sommarprat.

I isoleringscellen skapades alltså skissen till deras egna sommarprogram i P1. Martin Schibbye ville prata om den första cellen och Johan Persson ville spela hård norsk metal. De hade dock inte fått sin inbjudan än. Men den kom, och då kunde duon svara att deras program låg redo.

Fängelsetiden, livet före & punk

Schibbye & Perssons sommarprat sänds den 10 augusti. Det kommer att handla om hur man hamnar där man hamnar. Snart därefter, i september, släpper vännerna sin bok om livet i fängelset.

– Det blir mycket om tiden före allt, men självklart berättar vi också om tiden i fängelset, säger Martin Schibbye.

Musikaliskt, då? Blir det bara norsk metal?
– Det kommer att bli en del punk och metal i programmet ... Och Johnny Cash.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sommarpratare 2013

Mer i ämnet