Marvelfilmer tillbaka i Kina efter fyra års förbud

Uppdaterad
Publicerad

I februari har ”Black Panther: Wakanda forever” kinesisk biopremiär och blir därmed den första Marvalefilmen att visas i landet sedan sommaren 2019.

Sedan Marvelfilmer slutade visas i Kina i juli 2019 har inte färre än sju filmer haft premiär i den sekvensen av Marvelfilmer som ingår i kapitlet ”The multiverse saga”.

Den kinesiska regeringen har inte gett någon förklaring till att filmerna inte visats i landet och har inte heller kommenterat varför de nu är tillbaka, skriver BBC.

Enligt den brittiska nyhetsförmedlaren verkar filmerna dock ha slutat visas i samband med spänningar mellan USA och Kina med anledning av en handelskonflikt.

Den kinesiska marknaden är mycket viktig för Hollywood och Disney kan ha förlorat hundratals miljoner dollar på att Marvelfilmerna inte visats i Kina. Bolaget har däremot inte velat gå Kina till mötes när det gäller krav på att redigera bort sekvenser som visar eller indikerar samkönade förhållande mellan rollfigurer.

MCU

Marvel cinematic universe, MCU kallas de Marvelfilmer som ingår i samma ”universum”, men inte alla filmer om Marvelfigurer – vissa är producerade av andra bolag.

Hittills omfattar MCU över 30 filmer och serier som är uppdelade i olika delar, kallade ”faser”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.