Fight Club har fått tillbaka sitt slut i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Tittare rasade efter att kultfilmen ”Fight club” censurerats på den kinesiska strömningstjänsten Tencent Video. Nu har filmen fått tillbaka sitt slut – men är fortfarande omklippt.

Slutscenen i Fight club etsar sig fast i minnet. Skådespelarna Edward Norton och Helena Bonham Carter blickar ut över ett inferno av byggnader som sprängs – en bild av hur en samhällsomstörtande rörelse förgör konsumtionssamhället. Men när kultfilmen från 1999 gick upp på den kinesiska strömningstjänsten Tencent Video för några veckor sedan, hade slutscenen klippts bort. I stället möttes tittarna av en svart ruta, med texten ”polisen lyckades snabbt lista ut hela planen och gripa alla brottslingar, vilket gjorde att bomben inte exploderade”.

Brottslingar på film måste straffas

Många gjorde sig lustiga över den klumpiga censuren, och nu har filmen fått tillbaka sitt ursprungliga slut. Det här rapporterar bland annat Hollywood reporter. Där beskrivs också hur en käpphäst i den kinesiska censuren är att brottslingar på film alltid måste straffas för sina brott, för att harmonin i samhället ska kunna återställas. Det gäller framför allt inhemska filmer, men ger en bakgrund till varför Fight club klipptes om.

Även om filmen fått tillbaka sitt slut är några scener fortfarande bortklippta. Det handlar om korta sexscener mellan Brad Pitts och Helena Bonham Carters karaktärer. Sex, och framför allt kärlek mellan personer av samma kön, fastnar ofta i den kinesiska filmcensuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.