Crouching tiger hidden dragon och Bruce Lees många kung fu-filmer är producerade av filmindustrin i Hongkong. Foto: AP/AFP/TT/SVT

Kinesisk censur kan strypa Hongkongs filmindustri

Uppdaterad
Publicerad

Den pekingvänliga regeringen i Hongkong har meddelat att filmer som kan uppfattas stödja eller främja aktiviteter som kan riskera den nationella säkerheten ska censureras, rapporterar BBC.

Utöver att censurera filmer som anses utgöra ett hot mot Kinas säkerhet kommer censorerna dessutom att stoppa filmer vars handling ”inte upprätthåller Kinas suveränitet”, skriver BBC.

– Det här kommer att ha en omedelbar effekt. Hongkongs filmindustri har redan börjat självcensurera sig, men vad vi kommer se nu är att utbudet och produktionen av film väntas minska drastiskt, säger Johan Nylander, journalist som bor i Hongkong med Kina som bevaknnigsområde.

I fastlandskina går alla filmer igenom hård censur och endast ett fåtal västerländska filmer släpps på biograferna varje år. Hongkong har dock haft större frihet historiskt, vilket lett till en stark filmindustri.

Kända filmer som producerats i Hongkong är bland andra Ang Lees Crouching tiger hidden dragon, Wong Kar-wais In the mood for love och inte minst en lång rad kung fu-filmer med Bruce Lee, som till exempel Way of the dragon.

Bakgrund

Mellan 1842 och 1997 var Hongkong en brittisk koloni. 1997 lämnade britterna tillbaka Hongkong till Kina och systemet ”ett land, två system” infördes. Det innebar att Hongkong skulle åtnjuta friheter som inte finns i fastlandskina. Hongkong har även ett eget parlament.

Enligt avtalet ska systemet gälla till år 2047, men Kina har vidtagit en rad åtgärder för att inskränka Hongkongs självstyre. I april 2019 ledde ett lagförslag, som skulle utöka möjligheterna att lämna ut brottsmisstänkta från Hongkong till Kina, till omfattande demonstrationer.

I mars i år klubbade Peking igenom ett nytt valsystem som minskar Hongkongs makt över regionen.

Se Johan Nylander berätta mer om Hongkongs filmindustri i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.