Mässchefen: ”NFT kommer bli en självklar del av konstvärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för digital konst har ökat lavinartad under den senaste tiden.

Nu har en första mässa i Sverige gjort det möjligt att köpa kostverk digitalt genom NFT-teknik.

– Jag tror att det kommer att bli en ganska självklar del av konstvärlden de kommande åren, säger Carl Wilhelm Hirsch, mässchef för Affordable art fair.

På konstmässan Affordable art fair kommer fysisk konst som säljs på mässan att säkras med ett certifikat som i sin tur blir en NFT.

– Jag tror att det kommer att bli en ganska självklar del av konstvärlden de kommande åren. Man ser hur fort det har gått det senaste året bara, säger Carl Wilhelm Hirsch.

NFT, som står för Non-fungible-token, kan beskrivas som ett äkthetsbevis i cybervärlden. Tekniken gör det möjligt att äga och investera i digital konst och musik, vilket tidigare har varit svårt eftersom digital konst tidigare varit enkel att kopiera.

Svensk kryptokonst har sedan tidigare gått att köpa. Som exempel sålde tennislegendaren Björn Borg i somras en NFT kopplat till sina upplevelser i Wimbledon-finalen mot John McEnroe 1980. Verket gick tillslut för 1,6 miljoner kronor.

– Det är kul att få vara den första mässan. Jag tror absolut inte att vi är den sista, säger Carl Wilhelm Hirsch.

NFT-verket Cybaroque Borghese visades i juni i samband med en auktion i London. Foto: Neill Hall /EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.