Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Mats Malm blir Svenska Akademiens nye ständige sekreterare

Uppdaterad
Publicerad

Mats Malm blir ny ständig sekreterare för Svenska Akademien från och med den 1 juni i år – det stod klart under fredagen.

– Det här var verkligen inget jag hade planerat – tvärtom, jag har aldrig haft något intresse för att vara i rampljuset, säger han i en intervju med Göteborgs universitet.

Litteraturhistorikern och översättaren Mats Malm innehar sedan 2018 stol nummer 11 i Svenska Akademien. Under fredagen meddelade Svenska Akademien att det blir Mats Malm som tar över posten som Akademiens ständige sekreterare.

Vill fortsätta arbeta mot förändring

”Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an det hedersamma uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Jag kommer att tillsammans med Akademiens ledamöter och medarbetare fortsätta det viktiga förändringsarbete som Akademien har påbörjat”, säger Mats Malm i ett pressmeddelande.

När Kulturnyheterna når honom via mejl vill han dock inte kommentera sitt nya uppdrag. ”Jag väntar med att yttra mig om det tills jag har börjat i juni”, skriver han.

Mats Malm är, förutom ledamot i Akademien, initiativtagare till Litteraturbanken som har gjort svensk skönlitteratur tillgänglig digitalt. Sedan år 2004 jobbar han även som professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

2018 efterträdde han författaren Klas Östergren på stol 11 i Svenska Akademien.

Malm: ”Konstruktivt klimat i Akademien”

I en intervju med Mats Malm publicerad hos Göteborgs universitet beskriver han det nya uppdraget som en överraskning.

– Det här var verkligen inget jag hade planerat – tvärtom, jag har aldrig haft något intresse för att vara i rampljuset. Det blir mycket bevakning på allt som händer. Men det finns ett konstruktivt klimat i Akademien nu, en positiv framåtanda, så det är roligt, säger han.

Akademiens tidigare ständige sekreterare Anders Olsson är märkbart nöjd med valet av efterträdare, säger han till Kulturnyheterna.

– Jag är väldigt glad över beslutet och jag tror att Mats Malm kommer bli en förträfflig efterträdare till mig som ständig sekreterare. Det var ett val som var väl förberett av valberedning sedan en längre tid under våren. Jag tror att det är ett väl grundat beslut på alla sätt och vis.

Hur har ni resonerat er fram till valet av kandidat?

– Vi har vägt för och emot. Vi har haft två bra kandidater, och jag kan bara säga att det var ett starkt enigt beslut.

Under de senaste två åren har det stormat rejält kring Akademien, vilket har satt spår både inom institutionen och allmänheten i form av ett dalande förtroende. Att Mats Malm, som tillträdde som ledamot 2018, inte har varit inblandad i detta är enligt Anders Olsson en fördel.

”Kommer få mindre press på sig”

– Det är naturligtvis en fördel att han är ren på det sättet. Han har inte den tunga bördan att bära på och får därmed mindre press på sig som ständig sekreterare. Det har ju varit mycket det som har varit det mest jobbiga med att vara sekreterare under det gångna året.

Hur känns det att lämna över uppdraget?

– Det känns bara bra. Det var inte meningen att jag skulle få det här jobbet, det var en nödlösning. Jag har känt hela tiden att vi har gjort stora framsteg, men jag känner att jag inte riktigt orkar mera. Det finns heller inte något skäl att vara kvar för mig efter att jag har fyllt 70, vilket jag gör nu i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.