Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slår han världsrekord – se tricken som sparar tid i tv-spelen från 80-talet. Foto: Coolkids stream/Twitch

Max klarar Super Mario 2 – på 7 minuter och 27 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Max ”Coolkid” Lundberg är en av världens bästa speedrunners, alltså personer som försöker klara dator- eller tv-spel på kortast möjliga tid. I veckan visade han upp sina färdigheter i ett stream-maraton som samlat in över en miljon dollar till förmån för cancerforskning.

Ett spel som kan ha tagit utvecklarna åratal att färdigställa tar programmeringsstudenten Max Lundberg, eller Coolkid som han kallas i speedrunning-sammanhang, bara några minuter att ta sig genom. Bakom insatsen ligger research, planering och många timmars spelande.

– I vissa spel har rekorden blivit så optimerade att det tar flera år att få upp färdigheten som krävs för att slå dem, säger Max Lundberg.

Streamingsajter gav genomslag

Fenomenet speedrunning har funnits lika länge som spelen själva. Ett av de tidigaste exemplen publicerades i nyhetsbrevet Activision 1981. Spelarna tog då bilder på sina tv-skärmar där tiden stod utskriven och skickade in bilden till nyhetsbrevet.

Men det riktiga genomslaget kom med de moderna video- och stremingsajterna så som Youtube och Twitch.

Går att tjäna pengar

I dag innehar han åtminstone 30 världsrekord i flera olika spel och kategorier. Hobbyn har tagit honom till jordens alla hörn. Bland annat har det blivit sju vändor till olika evenemang i USA.

Det finns dock inte prispengar att hämta på samma sätt som i till exempel traditionell e-sport. Däremot går det att tjäna pengar på att streama. Det är oftast gratis för publiken att titta, men det går ändå att få intäkter via annonser eller från användare som väljer att dricksa – antingen i engångssummor eller månadsvis.

För Max Lundberg är speedrunning främst en rolig hobby.

Samlar in pengar till välgörenhet

I veckan spelade han Mega Man 2 inför 90 000 tittare i evenemanget Awesome Games Done Quick som direktsänder en mängd speedruns hela veckan lång. Målet är att samla in pengar till Prevent Cancer Foundation som jobbar med cancerpreventiva insatser.

Under fredag förmiddag var summan uppe i drygt 1,4 miljoner dollar.

Se hur Max ”Coolkid” Lundberg sätter nytt världsrekord i Super Mario 2 och andra spel i klippet.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.