“Med livet som insats” bygger på intervjuer med unga tjejer i Malmö. Foto: Emmalisa Pauly

Teaterföreställning ger röst åt Malmös unga kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Teaterföreställningen “Med livet som insats” bygger på intervjuer med unga tjejer i Malmö och skildrar vad som händer när vuxenvärlden sviker. 

– Det är nog en hel del saker som barn och unga borde få slippa, säger Arina Katchinskaia, skådespelare och initiativtagare bakom föreställningen.

Nora, Samina och Aida är tre tonåringar som lever i Malmö och drömmer om vad framtiden kan ha att erbjuda. Men när en av deras gemensamma vänner skjuts till döds vänds deras värld upp och ner. 

Regissören och dramatikern Sara Khaledi har tillsammans med skådespelaren Arina Katchinskaia intervjuat unga tjejer i Malmö om deras liv och drömmar – och känslan av att inte bli sedd av vuxenvärlden.

– Det är någonting med att inte vara myndig men ändå behöva vara vuxen som är en sådan maktlös position. Det är så mycket du inte kan göra även om du behöver, säger Sara Khaledi.

Var delaktiga i arbetsprocessen

Föreställningen som är ett samarbete mellan Malmö Stadsteater, Fryshuset och Inkonst, handlar om dem som lever nära gatuvåldet, men som sällan hörs.

– Vi sa att ni får prata om vad ni vill, och det här var vad de ville prata om. Det tycker jag också säger något när det handlar om femtonåriga tjejer, säger Sara Khaledi, regissör och dramatiker. 

Och efter två år har tjejerna som i intervjuer delat med sig av sina liv och erfarenheter, fått ta del av den slutgiltiga föreställningen.

– De kändes som att de tyckte att vi hade träffat rätt. Jag minns att de sa att det var konstigt att höra sina egna ord, säger Arina Katchinskaia, skådespelare och en av initiativtagarna bakom föreställningen.

Hör om föreställningen i klippet ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.