Kung Carl Gustaf mötte ett stort pressuppbåd vid jakten på Junneberg 2010. Men det var inte jakten, utan den nya boken ”Den ofrivillige monarken” som stod i fokus. Foto: Scanpix

”Pratas sällan om hur kungen gör sitt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått 40 år sedan kungen blev kung och tre år sedan ”Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken” kom ut. En bok som förändrat mediernas förhållande till kungahuset.

– Det finns mätningar på detta och det har visat sig att det svenska folkets förtroende för vår nuvarande statschef har sjunkit som ett direkt resultat av vår bok. Jag vet inte om det är på detta sättet men jag tror att bilden av vår monark också har förändrats, för alltid, säger författaren Thomas Sjöberg.

Paulina Neuding, ansvarig utgivare och chefredaktör för det borgerliga samhällsmagasinet Neo, tycker att medierapporteringen kring kungen är dålig.

Kungen firar 40 år

– Det pratas sällan om hur kungen gör sitt jobb – givet att vi har en monarki. Tyvärr gör han och kungabarnen inte alltid ett bra jobb.

Som exempel nämner hon, det som hon anser, dåliga uppförande som kungen uppvisat mot journalister.

Privatlivet lyftes fram

2010 gavs ”Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken” ut. Bakom boken stod Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher samt Tove Meyer.

Utgångspunkten var att skildra sidor av kungen, som tidigare inte varit allmänt kända. Paulina Neuding tycker att hon märkt av en förändring efter det att boken kom ut:

– Det blev mer legitimt att prata om kungens privatliv. Men just den granskningen efterlyser jag inte. Kärlek och sex borde stå utanför rapporteringen om kungen.

”Hade han varit folkvald hade han fått avgå för längesen”

Karin Pettersson är chef för ledarsidan på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet. Hon ser förändringen av hur kungahuset behandlas efter ”Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken” som något väldigt positivt.

– Jag tycker att man behandlar kungen och hela kungahuset mer som vanliga människor än personer man måste visa vördnad inför, och det tycker jag är jättebra.

Det svenska kungahusets relativt stora popularitet gör det samtidigt nästan immunt mot granskningar, vad det än innehåller, menar Pettersson.

– Hade han varit folkvald hade han fått avgå för längesen. Det är förfärligt!

Just monarkins vara eller inte vara, kan samtidigt skymma de granskningar som borde utföras, tycker Paulina Neuding.

– Hela debatten kring kungahuset handlar om huruvuda man är för eller emot. Vi måste komma vidare från det.

Många arga mejl

Just svenska folkets förlåtande sätt och motvilja mot granskande journalistik av kungahuset tror Karin Pettersson är en av de största anledningarna till att media inte granskar dem mer noggrant. Hon har själv fått känna av svenska folkets vrede efter en kritisk krönika.

– Jag har aldrig fått så många arga mejl som när jag skrev en ledare om att kungen borde abdikera. Men det spelar ingen roll, jag kan skriva hur många ledare som helst – systemet kommer finnas kvar ändå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen firar 40 år

Mer i ämnet