Foto: Scanpix

”Ditt engagemang är värt all beundran”

Uppdaterad
Publicerad

Kungens 40 år på tronen firades i rikssalen.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill närvarade vid en mottagning med anledning av högtidlighållandet av kungen 40 år som statschef.

Kronprinsessan vände sig i sitt tal till kungen och berömde honom för hans hårda arbete för landets bästa:

Kungen firar 40 år

– Din starka drivkraft och ditt stora engagemang är värda all beundran, sade hon.

Kronprinsessan blev också mer personlig:

– Du är min och mina syskons älskade far och en mycket omtyckt morfar.

Förutom kungafamiljen var samtliga svenska statsministrar som fortfarande finns i livet på plats.

Kungen påminde i sitt tal om när han första gången talade inför en publik i rikssalen. Det var den 19 september 1973 när han avlade sin kungaförsäkran.

Hade förberetts så länge han minns

– Jag hade under nästan hela mitt liv förberetts inför den dagen. Så länge jag kunde minnas visste jag att en dag skulle jag överta rollen som Sveriges statschef efter min farfar Gustav VI Adolf. Ändå var det inte utan viss nervositet som jag då stod inför er. Jag var medveten om den stora uppgift som hade givits mig.

Kungen talade vidare om de förändringar som världen och Sverige genomgått under hans tid som kung och om hur invandringen från andra länder berikat Sverige. Han tog också upp de svåra stunder som Sverige genomlevt under hans tid på tronen:

– Förlisningen av Estonia 1994 och tsunamin 2004 är händelser vi minns. Händelser i vilka många svenskar så tragiskt omkom. Sverige är inte heller en skyddad plats i världen. Jag tänker inte minst på mordet på statsminister Olof Palme 1986 och på utrikesminister Anna Lindh 2003.

Kungen vill se framåt

Kungen konstaterade också att det en dag som denna är lätt att blicka bakåt, men att han hellre ser framåt:

– Som det har sagts; jag är mer intresserad av framtiden, för det är där jag ska tillbringa resten av mitt liv. Vi kan kanske inte förbereda framtiden för våra barn, men vi kan förbereda våra barn för framtiden, konstaterade kungen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen firar 40 år

Mer i ämnet