Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prins Carl-Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill anländer till Historiska museet i Stockholm. Foto: Scanpix

Bildextra: Här hyllade de kungen

Uppdaterad
Publicerad

Det var festklädda politiker och kungligheter som samlades för att högtidlighålla kung Carl XVI Gustafs 40 år på tronen.

Kungen hyllades av regeringen med en middag på Nordiska museet i Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt höll ett tal till kungens ära där han bland annat lyfte fram kungafamiljens stora betydelse för bilden av Sverige i världen.

– Tillsammans med drottningen har kungen representerat Sverige i världen och det har blivit många resor. Om vi har räknat rätt har det blivit 70 statsbesök utomlands och kungen har stått värd för 70 inkommande statsbesök. Det är ett outtröttligt arbete som gör stor skillnad och som har hjälpt till att sätta Sverige på kartan, sade statsministern i sitt tal.

Kungen firar 40 år

Här kan du läsa hela Fredrik Reinfeldts tal till kungen.

På lördagskvällen hölls också riksdagen jubileumskonsert till kungens ära på Konserthuset i Stockholm. Flera av Sveriges största artister fanns på plats, bland annat Lisa Nilsson, Malena Ernman och Sarah Dawn Finer. SVT sände konserten direkt – se den i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen firar 40 år

Mer i ämnet