Australiska dagstidningar är missnöjda med pressfriheten i landet. Foto: TT

Medier protesterar mot angrepp på pressfrihet i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Flera australiska dagstidningar – en del som till vardags ligger i luven på varandra – visade på måndagen upp en enad front med hårt censurerade framsidor för att markera sitt missnöje med den senaste tidens angrepp mot pressfriheten i landet.

På flera av landets tv-bolag visas dessutom reklamfilmer som ber tittarna att överväga frågan: ”När regeringen döljer sanningen för dig, vad är det de mörkar?”.

Bakgrunden är räder mot australiska journalister som genomfördes tidigare i år.

– Polisens ingripande mot News Corp-journalisten Annika Smethurst och ABC:s huvudkontor i Sydney var direkta attacker mot pressfriheten i Australien, men de är bara toppen av ett isberg, säger Paul Murphy, ordförande i fackförbundet MEAA.

De australiska medierna har flera krav, bland annat att journalister ska undantas från vissa nationella säkerhetsbestämmelser.

– Den hemlighetskultur som härstammar från dessa bestämmelser begränsar alla australiers rätt att få veta och går mycket längre än den ursprungliga avsikten för den nationella säkerheten, säger Murphy.

Tre journalister riskerar fängelsestraff då de har arbetat med hemligstämplat källmaterial. News Corp-journalisten Annika Smethurst har bland annat rapporterat om hemliga politiska överläggningar om hur rättsväsendet ska få tillgång till nya övervakningsmetoder och två ABC-reportrar har avslöjat påstådda krigsförbrytelser av australiska soldater i Afghanistan.

Till skillnad från i många andra länder är pressfriheten inte säkrad i Australiens grundlag. En utredning om pressfrihet ska redovisa sina resultat till Australiens parlament nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.