André Pops lämnar succéprogrammet Vinterstudion. Foto: SVT

André Pops lämnar Vinterstudion – blir ankare för nya morgonprogrammet

Uppdaterad
Publicerad
SVT Sports största affischnamn André Pops kommer inte att leda publiksuccén Vinterstudion kommande säsong. I stället blir populäre Pops en av de nya programledarna i SVT Nyheters nya morgonprogram i höst. Ett program som får en ny framtoning och inriktar sig helt på nyhetsflödet.

Den 28 augusti är det premiär för SVT:s nya morgonprogram Morgonstudion. Nu är det klart att André Pops, en av landets i särklass mest uppskattade tv-profiler, blir en av fyra programledare. Sedan tidigare har Karin Magnusson värvats till SVT.

– Min första tanke när jag fick förfrågan var nej, inte en chans att jag lämnar Vinterstudion. Men efter att ha lyssnat på kloka människor runt omkring mig så ser jag nu utmaningen i att ta en paus från Vinterstudion för att vara med och skapa något helt nytt som är väldigt viktigt för hela SVT, säger André Pops om det nya uppdraget.

LÄS MER: ”En utmaning att skapa något nytt”

Ska plugga på

Att jobba med nyheter i ett brett, stort format blir en ny uppgift för Pops, som hela fem gånger vunnit tv-priset Kristallen i kategorin ”Årets bästa tv-sportprofil”. Men han framhåller att han gjort annat än sport tidigare också.

– Fram till sändningsstart blir det ett spännande och viktigt jobb att vara med och utveckla programmet. Som nyhetsprogramledare kommer jag behöva börja ta till mig nyhetsflödet på ett annat sätt än normalt för att skapa mig en grundtrygghet att stå på. Det blir till att sätta sig och plugga på samma sätt som när jag gjorde Valstudion 2014, säger André Pops.

Hoppas på mer sport

SVT:s sportredaktion mister en av sina stabila grundpelare, men de inser vilket potential André Pops har för nyheternas nya stora satsning.

– Jag är glad för André Pops skull. Han är en stor tillgång för vilket tv-program som helst och kommer att göra ett utmärkt jobb för SVT:s morgonpublik. Jag hoppas självklart att det blir ännu mer sport i morgonprogrammet med Andrés intåg också, säger Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport.

Vinterstudion fortsatt stark

Sportchefen är heller inte orolig för Vinterstudion när helgprogrammets största profil går över till nyheterna.

– Vinterstudion kommer att klara sig bra utan André, men vi kommer självklart att sakna honom. Yvette Hermundstad som delat värdskapet för Vinterstudion med André under flera år, kommer nu att få en än större roll som programledare. Men sen kvarstår övriga i Vinterstudions starka team och dom kommer att fortsätta att ta programmet till nya högre nivåer, säger Åsa Edlund Jönsson.

Helt nytt utseende

SVT:s nya morgonprogram har premiär 28 augusti och får ett mer tydligt nyhetsfokus och en helt ny studio. Det ska innehålla uppdateringar, live, förklaringar och analyser. Programmet ska signalera ”rörlighet, snabbhet och direktuppkoppling mot hela världen”. Nyhetsmixen ska vara bredare än i dag. Målgruppen är en bred nyhetsintresserad publik i alla åldrar, men med speciellt fokus på målgruppen 20-40 år.

– Det är så roligt att André Pops har tackat ja. Det här är en jättesatsning från SVT:s sida och självklart vill vi då ha med en av Sveriges främsta medieprofiler, säger Marit Hübinette, projektledare.

André Pops påbörjar sitt arbete direkt med att tillsammans med den nya redaktionen sätta innehållet, parallellt kommer han vara programledare för SVT:s friidrottssänddningar från Diamond League. Sedan tidigare är alltså Karin Magnusson klar och under veckan kommer även de övriga programledarna att presenteras.

Fakta: André Pops

Visa

André Pops är född 1972 i Eskilstuna, med ursprung i Estland – hans far- och farföräldrar flydde från Estland till Sverige under andra världskriget. 

Gift, fyra barn.  

Läst på journalisthögskolan och redan under utbildningen fick André Pops praktik på SVT Sport, där han senare fick anställning. 

André Pops har varit sidekick i Melodifestivalen 2007, och samma år svensk röstavlämnare under Eurovision Song Contest. 

Varit programledare för SVT:s nationaldagsfirande (2009), tillsammans med Marie Serneholt. 2010 SVT:s julvärd. 

Han har vunnit ”Årets sportprofil” vid TV-galan Kristallen fem gånger under åren 2010-2014. 

Debuterade 2012 som författare med barnboken ”Vinterkampen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer