Kanadensiske Mohamed Fahmy är född i Egypten. Foto: TT

Anklagar Al-Jazeera – kräver 830 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre Al-Jazeera-journalisterna som fängslades i Egypten i fjol går till attack mot arbetsgivaren. Han anklagar tv-jätten för vårdslöshet mot sina reportrar.

– Jag kommer att stämma dem till varje pris och vinna, sa Mohamed Fahmy vid en presskonferens i går och krävde 100 miljoner dollar (cirka 830 miljoner kronor) i skadestånd av Al-Jazeera.

Under de senaste åren har en lång rad utländska journalister fängslats under uppdrag i Mellanöstern, bland annat svenskarna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström. Men det här är första gången en reporter öppet skyller på sin arbetsgivare för att inte ha berättat om riskerna och inte heller gjort tillräckligt för att journalisterna ska friges.

Journalister dömda till fängelse

Fängslad under uppdrag

Mohamed Fahmy, som var Al-Jazeeras byråchef i Kairo, greps tillsammans med sina två kollegor under ett uppdrag och dömdes för att ha spridit lögner. Enligt den egyptiska domstolen skulle journalisttrion ha förfalskat bilder som hotade landets säkerhet.

Australiensaren i teamet – Peter Greste – frigavs tidigare i år, medan Fahmy och hans egyptiske kollega Baher Mohamed överklagade och är inne på sin andra rättegång.

Fel fokus

Al-Jazeera tycker att Mohamed Fahmy ska rikta udden mot den egyptiska regeringen istället.

”Alla regeringar har nyhetsorganisationer de inte gillar, men alla sätter inte journalister i fängelse på falska grunder. Om Fahmy ska kräva skadestånd av någon borde det vara från sina fångvaktare”, skrev tv-kanalen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet