Den nu benådade al-Jazira-journalisten Baher Mohamed intervjuas av SVT tidigare i år. Foto: Ahmed Medhat/SVT

Egypten benådar al-Jazira-journalister

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens president har benådat al-Jazira-journalisterna Baher Mohamed och Mohamed Fahmy som fängslades för att ha spridit falska nyheter.

Benådningen kommer i samband med den muslimska högtiden Eid al-Adha och omfattar också ett hundratal unga aktivister. Den kommer lägligt inför el-Sisis besök i FN:s generalförsamling i morgon.

Fahmy som är kanadensisk medborgare, och hans egyptiske kollega Mohamed dömdes i augusti i år till tre respektive tre och ett halvt års fängelse för ha ”publicerat falska nyheter” och för att ha ”hjälpt terrorister”. Rättsprocesserna mot journalisterna från al-Jazira, som tillbringat över 400 dagar i fängelse har väckt massiv internationell kritik och har beskyllts för att ha politiska motiv.

Journalister dömda till fängelse

Gav upp sitt medborgarskap

Fahmy gav upp sitt egyptiska medborgarskap i hopp om att kunna utlämnas till Kanada, men blev kvar i fängelset när hans kollega australiensaren Peter Greste deporterades till Australien tidigare i år.

De kända unga kvinnliga aktivisterna Mona Seif och Yara Sallam benådas också. De tillhör en grupp på 21 demonstranter som dömdes till fängelse i oktober förra året för att ha demonstrerat utan tillstånd. Egyptens kontroversiella och hårda anti-demonstrationslag har inneburit att hundratals av de unga som deltog i revolutionen mot Egyptens diktator Hosny Mubarak 2011 i dag sitter bakom lås och bom.

Tiotusentals aktivister har fängslats

Det är tradition att benåda fångar inför större högtider i Egypten. Hela listan på de som släpps är ännu inte känd. Enligt människorättsorganisationen Amnesty har tiotusentals aktivister gripits och fängslats sedan militären tog över makten i Egypten för två år sedan. I en rapport kallar Amnesty den unga generationen aktivister för ”Generation fängelse”.

– Samtidigt som ni firar sitter tusentals oskyldiga i Sisis fängelser utan någon som helst skymt av rättvisa, skriver människorättsaktivisten Wael Eskandar i en kommentar på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet