Mohammed Fahmy, Peter Greste och Baher Mohamed. Foto: TT

Tre års fängelse för al Jazeera-journalisterna

Uppdaterad
Publicerad

I över 400 dagar satt de fängslade. Processerna mot al Jazeerajournalisterna har väckt internationell kritik – på lördagen dömdes de till tre års fängelse av en domstol i Egypten. I ett uttalande fördömer al Jazeera: ”Journalistik är inte ett brott.”

Den utdragna processen har blivit genant för Egyptens president Abd al Fattah al-Sisi, som sagt att han önskar att de åtalade deporteras hellre än att de döms. Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy greps den 29 december 2013, anklagade för att ha spridit falska nyheter och för att ha hjälpt terrorister i Egypten.

Europeiska unionen, Vita huset och ett stort antal människorättsorganisationer har uppmanat Egypten att släppa journalisterna och rättegången har beskyllts för att ha politiska motiv.

Journalister dömda till fängelse

Domen väntades redan i juli men har skjutits upp – nu meddelas att de tre döms till tre års fängelse vardera.

Dömdes till tio år

Australiensaren Greste och Fahmy som har egyptiskt-kanadensiskt medborgarskap dömdes förra året till sju års fängelse, medan egyptiern Mohamed dömdes till tio år.

Efter att en appellationsdomstol i januari beordrat att rättegången skulle tas om släpptes journalisterna efter mer än 400 dagar i fängelse.

Greste deporterades och hans kollegor kunde lämna fängelset mot borgen. I rätten idag prövas Greste i sin frånvaro, medan Mohamed och Fahmy inte vet om de kommer att få träffa sina familjer igen på mycket länge.

– Jag kan inte leva ett normalt liv. Jag hoppas på en friande dom. Jag vill inte tillbaka till fängelset, sade Bahir Mohamed inför lördagens nya dom, skriver TT.

Fördömer domen

I ett pressmeddelande fördömer al Jazeera domen mot journalisterna.

”Dagens dom trotsar all logik och sunt förnuft. Det finns inga bevis för att våra kolleger på något sätt fabricerade nyheter eller var medhjälpare till terroristorganisationer. Domen är ännu en avsiktlig attack mot pressfriheten. Det är en mörk dag för det egyptiska rättsväsendet. Snarare än att försvara rättigheter och fria och rättvisa medier har de kompromissat sitt oberoende av politiska skäl”, skriver al Jazeeras vd Mostefa Souag.

Ansträngt förhållande mellan Egypten och Quatar

Relationen mellan Egyptens regering och tv-kanalen al Jazeeras ägare, gulfstaten Qatar anses spela en viktig roll i rättsprocesserna mot Greste, Mohamed och Fahmy.

Egyptens nuvarande presidenten och tidigare armechef Abdel Fattah el-Sisi avsatte president Muhammed Mursi från det Muslimska brödraskapet förra sommaren, och efter detta har relationen hårdnat mellan Qatar som ställt sig bakom det Muslimska brödraskapet och Egypten som terroriststämplat rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet