Regeringskansliet skärper rutinerna Foto: SVT/TT

Efter journalistattacken – Regeringskansliet skärper rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har UD kallat upp Bangladesh ambassadör för ännu ett samtal om den frilansjournalist som trakasserades av landets säkerhetspolis inne på Rosenbad. Samtidigt medger Regeringskansliet att de måste se över sina rutiner för att förhindra att inget liknande sker igen.

Idag har Utrikesdepartementet, för andra gången, träffat Bangladeshs ambassadör för att prata om vad deras säkerhetspolis gjorde. Det var i samband med ett bangladeshiskt statsbesök den 15 juni som landets säkerhetspolis tvingade en journalist att radera bilder inne på Rosenbad. Till Sveriges Radios Ekot säger Bangladesh ambassadör Golam Sarwar att: ”vad de gjort måste de ha gjort samordnat med sina motparter på den svenska sidan”.

Men det är något UD tillbakavisar.

– Det stämmer inte och det är ett allvarligt påstående. Vi påtalade för ambassadören att vi ser på uttalandet med stor förvåning, säger Patric Nilsson, kanslichef hos UD.

Vem skyddar journalisterna?

Igår frågade Kulturnyheterna UD vem som ansvarar för journalisternas säkerhet inne på Rosenbad. Den frågan skickade UD vidare till de som är säkerhetsansvariga. Idag säger säkerhetspolisens pressavdelning att de ansvarar för skyddsobjekt, övrig säkerhet ska enligt säpo skötas av Regeringskansliet.

Vem är det som ska se till att utländsk säkerhetstjänst inte trakasserar journalister inne på Rosenbad?

– Det är Regeringskansliets säkerhetsorganisation som ansvarar för säkerheten inne på Rosenbad. Vi påtalade för den bangladeshiska säkerhetspolisen att svenska regler gäller och att journalisten var i sin fulla rätt att utföra sitt arbete. Vi kommer nu att se över våra rutiner för att se till något liknande inte händer igen, svarar Cajsa Holm, presskommunikatör hos Regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.