Afreh Nasser är en av arabvärldens mäktigaste röster, enligt affärsmagasinet Arabian Business. Foto: Afreh Nasser

Göteborgsbloggare en av arabvärldens mäktigaste

Uppdaterad
Publicerad

Sverigebaserade journalisten Afrah Nasser hamnar på plats 15 när Arabian Business rankar arabvärldens 100 mäktigaste under 40. Nu hoppas den nyblivna göteborgaren på att Sverige ska bistå ett Jemen i nöd.

CNN har kallat hennes blogg för en av de tio viktigaste i Mellanöstern i dag. BBC listade henne bland 100 kvinnliga röster som förändrade medievärlden och Publicistklubben i Sverige gav henne Dawit Isaak-priset 2014.

Nu fortsätter den jemenitiska journalisten och bloggaren Afrah Nasser att hyllas för sin blogg om situationen i Jemen. I senaste numret av affärstidningen Arabian Business listas den Göteborgsbaserade journalisten på plats 15 över arabvärldens 100 mäktigaste personer under 40.

– Först kunde jag inte tro det, och sen blev jag extremt lycklig. Som en kvinnlig röst i Jemen ser jag mig inte alltid som så mäktig, säger Afrah Nasser till Kulturnyheterna.

Flydde förföljelse

Sedan 2011 befinner sig Afrah Nasser i Sverige, efter att ha behövt fly Jemen efter hot i samband med hennes rapportering från den arabiska våren. Väl i Sverige har hon fortsatt rapportera om situation i landet, som nu förbytts till ett inbördeskrig efter att grupperingar av religiösa extremister tagit till vapen. 

– Den arabiska våren har mötts av en kontrarevolution, just nu pågår ett fullskaligt och komplicerat inbördeskrig i Jemen, säger Afrah Nasser, som vill att konflikten mellan huthirebeller och regeringsstyrkor i norra Jemen ska få större uppmärksamhet i internationella medier.

Rapporterar om kriget

På sin blogg rapporterar Nasser om utvecklingen genom sitt nätverk av kontakter i landet. Hennes kombination av personligt tilltal, politisk aktivism och traditionell journalistik har gjort henne till en inflytelserik röst i arabvärlden. Arabiska Al-Monitor rankar hennes blogg som den tredje mest lästa i regionen.

– Mycket av informationen från Jemen just nu är missvisande. Mitt mål är att kunna sätta ett mänskligt ansikte på konflikten, så att det inte bara handlar om siffror och statistik, säger Afrah Nasser, som nu läser en master i kommunikation på Göteborgs Unviersitet.

Hoppas på svenskt stöd

Nasser har tidigare arbetat som reporter på Yemen Observer, och hoppas nu få svensk medborgarskap så att hon åter kan resa fritt i Mellanöstern. Under tiden kommer hon att fortsätta rapportera om konflikten på avstånd och hålla föreläsningar i Sverige.

– Som en jemenit som snart blir svensk hoppas jag att Sverige nu kan bli en humanitär röst för Jemen. Alla former av solidaritet, oavsett om det är på diplomatisk nivå, genom bistånd eller politiska uttalande, är viktiga för att uppmärksamma vad som händer i landet, säger Afrah Nasser.

På SVT Play kan du just nu se en längre dokumentär om kriget i Jemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer