De nominerade till Stora journalistpriset 2018. Foto: Claudio Bresciani/TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Kulturprofilen-granskare och Lilla Aktuellt nomineras till Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras de nominerade till det prestigefulla Stora journalistpriset. Lilla Aktuellt-redaktionen och Dagens Nyheters Matilda Gustavsson, som står bakom Kulturprofilen-avslöjandet, är några av dem som kan vinna priset.

Priset delas årligen ut till en eller flera journalister som visat prov på såväl skicklighet som framstående journalistisk gärning. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.

Stora journalistpriset delas ut i sammanlagt fem kategorier: årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare, årets röst samt Lukas Bonniers stora journalistpris.

Granskning ställde in Nobelpris

Matilda Gustavsson på Dagens Nyheter är nominerad i kategorin Årets avslöjande för granskningen av Kulturprofilen och de sexuella övergrepp som han ska ha gjort sig skyldig till. Granskningen har bland annat lett till att årets Nobelpris i litteratur ställs in och att Kulturprofilen dömts till två års fängelse för våldtäkt, något som han överklagat.

Matilda Gustavsson trodde förvisso att hennes granskning skulle bli uppmärksammad, men vilken typ av efterverkningar den skulle få anade hon inte.

– Jag hade ingen aning, säger Matilda Gustavsson till årets konferencier Jessika Gedin om vad artikeln skulle få för konsekvenser innan den publicerades.

Jobbar med både bild och text

Nominerad i kategorin årets röst  är fotografen Alexander Mahmoud, en bildjournalist som uttrycker sig i både text och bild och med ett till syns enkelt knep.

– Jag spenderar väldigt mycket tid med människorna jag följer och tycker det är jätteroligt och kan ofta fastan vid detaljer och försöker göra mina berättelser så mänskliga som möjligt, säger han till Kulturnyheterna.

Lilla Aktuellt är nominerade till Stora journalistpriset 2018. Foto: SVT

Tas sällan på allvar

I den relativt nya kategorin årets röst är SVT:s Lilla Aktuellts Malin Andersson, Kristoffer Fransson och Aida Pourshahidi nominerade. Nyligen har programmet bland annat förklarat attacken mot synagogan i Pittsburgh och valet i Brasilien för sin barnpublik.

– De är väldigt intresserade, har vi ett kommentarsfält där vi pratar om en nyhet hinner de ofta fylla i och kommentera själva innan vi hinner svara. Det betyder att de har mycket att säga och mycket åsikter som sällan tas på allvar, säger Aida Pourshahidi.

Tom Alandh bland tidigare vinnare

År 2017 tilldelades journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh hedersutmärkelsen Lukas Bonniers stora journalistpris. Det med motiveringen ”en personporträttens mästare som i decennium efter decennium med värme och nyfikenhet skildrar hur det är att leva och dö i Sverige.”

Förra årets prisades även krigskorrespondenten Magda Gad som årets förnyare, Åsa Erlandsson vann årets berättare för reportageboken ”Det som aldrig fick ske” och SVT:s granskning av fallet Kevin blev årets avslöjande.

Nominerade i kategorin Årets berättare:

Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio, för dokumentären Hästgården.

Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén, Sveriges Television, för Pojken som lämnades kvar ur programserien Arvinge Okänd.

Jessika Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein El-Alawi, Sydsvenskan, för När ska mamma komma hem.

Nominerade i kategorin Årets förnyare:

Erik Niva, Aftonbladet, för hashtaggen #Jagär...

Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, för sin tecknade nyhetsjournalistik.

Oskar Nyqvist, Ola Hjalmarsson, Fredrik Edgren och Linnea Heppling, Sveriges television, för datajournalistik under valet 2018.

Nominerade i kategorin Årets röst:

David Baas, Expressen.

Alexander Mahmoud, frilansare.

Malin Andersson, Kristoffer Fransson och Aida Pourshahidi, Lilla Aktuellt, SVT.

Nominerade i kategorin Årets avslöjande:

Kristina Lagerström, Linda Larsson Kakuli, Johan Zachrisson Winberg (SVT Nyheter), Ola Westerberg (TT), och Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin och Karin Mattisson (SVT Uppdrag granskning), för Paradisläckan.

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund, Dagens Nyheter, för granskningen av Nya Karolinska.

Matilda Gustavsson, Dagens Nyheter, för granskningen av Kulturprofilen.

Till Lukas Bonniers stora journalistpris nomineras ingen, utan vinnaren avslöjas tillsammans med vinnarna i de andra kategorierna den 22 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer