Ingela Wadbring Foto: Lars Lanhed/Nordicom & Berit Roald/TT

Ingela Wadbring lämnar presstödsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Medieprofessorn Ingela Wadbring lämnar presstödsnämnden i protest mot att högerextrema tidningen Nya Tider beviljats presstöd.

– Jag har funnit det svårt att ge stöd till medier som jag inte tycker för någonting samhällsvettigt, säger Ingela Wadbring till Dagens Nyheter.

Ingela Wadbring har suttit i presstödsnämnden i drygt två år. Men hon lämnar nu sitt uppdrag efter att den högerextrema Nya Tider för 2017 beviljats den nya stödformen utvecklingsstöd. Ett nytt slags presstöd som syftar till att nyhetstidningar långsiktigt ska utveckla elektroniska publiceringstjänster.

För Dagens Nyheter berättar hon att hon inledningsvis inte motsatte sig att tidningen skulle få utvecklingsstöd från nämnden. Men att hon nu senare upplever att det inte känns bra och att detta därför föranlett till att hon nu lämnar sin post.

– De står för en främlingsfientlighet som är oerhört osympatisk. Det tar för mycket emot att sitta och meddela stöd till dem, säger medieprofessor Ingela Wadbring till Dagens Nyheter.

För 2017 har presstödsnämnden beslutat att betala ut 3,4 miljoner kronor till Nya Tider. Tidningen beviljades för första gången presstöd 2012. 

Läs mer: Det här är Nya tider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.