Dani M svarar nu på kritiken mot honom i ett mejl. Foto: Pressbild/Uppsala Konsert & Kongress

”Jag är inte antisemit”

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritikstorm om rapparens medverkan i TV4:s ”Lyckliga gatan” kommenterar Dani M nu anklagelserna.

Svenska Kommittén mot antisemitism, TV4:s före detta vd Jan Scherman och Judiska centralrådet har i veckan kritiserat rapparens medverkan i kanalen, och anklagar den 25-årige rapparen för att sprida antisemitiska konspirationsteorier.

Dani M har avböjt att ställa upp på en intervju, men i ett mejl till Kulturnyheterna ger artisten nu sin syn på kritiken.

– Jag är inte antisemit. Jag är inte rasist. Jag är ödmjuk inför att jag ännu inte lärt mig allting, jag lär mig någonting nytt varje dag. Men det jag vet helt säkert är att jag är för alla människors lika värde, skriver Dani M, och fortsätter.

– Med det sagt kan jag fortfarande stå för att staten Israel är en ockupationsmakt och bör stå till svars för dom människorättsbrott som dom gjort och gör.

Kommentar väckte kritik

Kritiken handlar bland annat om att rapparen 2012 skrivit på sociala medier att Israel kontrollerar världens medier, och att en judisk bankfamilj kontrollerar ”Israel och snart sett hela bankväsendet”. Båda påståenden är vanliga i antisemitiska och högerextrema kretsar.

Dani M har genom sin manager avböjt att svara på frågor om huruvida han står fast vid sina uttalanden eller vad han menar med dem.

Programmet ska sändas

TV4 har sagt att de är medvetna om rapparens uttalanden, men att de gjort bedömningen att hans ”positiva sidor överväger de negativa”. Kanalens programchef, Anna Rastner, säger till Dagens Nyheter att programmet inte kommer att stoppas och att de anser att Dani Ms kommentar tidigare i år, där han bad om ursäkt för hur hans uttalanden tolkats och sa att han ”inte har något emot någon etnicitet”, räcker för dem.

– Jag börjar få brist på nya förklaringar till att säga, skriver Dani M angående att han upprepade gånger sagt att han inte är antisemit.

– Den här smutskastningskampanjen måste sluta, avslutar rapparen sitt mejl.

”Dom” är ett ord som folk väljer att tolka hur dom vill, gärna för att tjäna egna syften. Att prata om ”Dom” kan väljas att tolkas som vad som helst egentligen, däribland antisemitiskt.

Trots att jag upprepade gånger förklarat att jag inte är det. Jag börjar få brist på nya förklaringar till att säga: Jag är inte antisemit. Jag är inte rasist. Jag är ödmjuk inför att jag ännu inte lärt mig allting, jag lär mig någonting nytt varje dag.

Det jag vet helt säkert är att jag är för alla människors lika värde. Med det sagt kan jag fortfarande stå för att staten Israel är en ockupationsmakt och bör stå till svars för dom människorättsbrott som dom gjort och gör.

Jag kan fortfarande stå för att vi bor i ett klassamhälle som utgörs av människor med makt och människor utan makt – det har dock inget att göra med ursprung eller religion. Den här smutskastningskampanjen måste sluta. 

Bless / Dani M

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer