Jan Helin: Transparens är en fördel

Publicerad

Sedan det blev känt att Jan Helin blir ny programdirektör på Sveriges Television har en rad frågor väckts, bland annat om hans inställning till Sverigedemokraterna är förenlig med SVT:s krav på opartiskhet.
– Det finns saker som jag inte bör uttrycka som företrädare för SVT. Jag kan inte ljuga om min historia och jag har en syn på Sverigedemokraterna som inte har förändrats, sa han i Gomorron Sverige.

Tidigare har han kallat Sverigedemokraterna för ett fascistiskt parti och stoppat deras reklam i Aftonbladet. I onsdagens Gomorron Sverige förklarar han att SVT har två fundament i sitt uppdrag – att försvara allas människors lika värde och att vara opartiska.

– I det här läget så ska SVT förhålla sig opartiska till de politiska partierna, det är extremt viktigt. Det är inte något som bör ändras för att jag uttryckt en värdering.

”Diskuteras att SVT består av miljöpartister”

Hans uppdrag som programdirektör på SVT innebär att han ansvarar för och beställer allt utbud som gäller nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter till samtliga kanaler, tjänster och plattformar. Han menar att transparens och tillgänglighet är en fördel om man ska leda medieverksamhet.

– Det har att göra med hur utför vi arbetet. Det diskuteras ofta att Sveriges Television bara består av miljöpartister. I grunden handlar det här om hur utför medarbetare på public service sitt uppdrag och det behöver inte vara en nackdel att en sådan hållning i mitt fall är känd. Jag kommer inte att utöva den på något sätt, säger Jan Helin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jan Helin till SVT

Mer i ämnet