Anklagelsen mot komikern Aziz Ansari kritiserades av CNN-profilen Ashleigh Banfield. Foto: TT/CBS

Anklagelsen mot Aziz Ansari splittrar #metoo-rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

#Metoo tycks ha nått en vattendelare. I en uppmärksammad artikel beskriver en anonym kvinna sin natt med komikern Aziz Ansari som ”den värsta natten i mitt liv”. Kampen om vad det som har kallats en ”kvinnorevolution” egentligen handlar om, och vilka anklagelser som förtjänar mediernas strålkastare, pågår nu framför öppen ridå.

Artikeln är publicerad av nätplattformen babe.net, och beskriver ett sexuellt möte mellan kvinnan, i texten kallad Grace, och komikern Aziz Ansari. Grace beskriver i intervjun upplevelsen som obehaglig, och säger att Ansari varken lyssnade på direkta eller indirekta signaler om att hon kände sig illa till mods. Hon anklagar däremot inte Ansari för något uttalat brott.

Aziz Ansari har i efterhand kommenterat anklagelsen med att han trodde att det rådde samtycke mellan dem. Han bad också om ursäkt för att ha missförstått kvinnans signaler.

”Du gick inte därifrån – det är ditt ansvar”

Anklagelsen mot komikern, som 2017 vann en Golden Globe för sin insats i Netflixproducerade serien Master of none, slår ner i den amerikanska debatten samtidigt som kritiska röster börjat höjas mot #metoo-rörelsen i stort.

Nu menar flera att den anonyma kvinnans vittnesmål underminerar de fall av sexuella övergrepp som rörelsen egentligen borde handla om. En debattör kallar i The Atlantic artikeln ”3000 ord av hämndporr”, medan en skribent för the New York Times anser att Aziz Ansaris enda brott är att han ”inte kan läsa tankar”.

I en uppmärksammad monolog i CNN-programmet HLN riktade sig tv-profilen Ashleigh Banfield rakt till den kvinna, i artikeln kallad Grace, som anklagat Ansari.

– Du har äventyrat hela den rörelse som jag och mina kvinnliga kolleger drömt om i hela vårt liv. Du hade en dålig dejt, men ändå gick du inte därifrån. Det ansvaret ligger på dig, sa hon bland annat.

Välkomnar diskussion om sexuell gråzon

Men samtidigt som flera tar Aziz Ansari i försvar, menar andra att artikeln lyfter en viktig aspekt av det offentliga samtalet kring sex och samtycke.

Händelsen har likheter med de anonyma berättelser som tog plats i den svenska debatten under hashtaggen #prataomdet, där fokus låg på sexuella gråzoner – alltså situationer som är obehagliga, snarare än brottsliga.

Den anonyma kvinnans berättelse beskriver ett ”normalt och accepterat beteende”, vilket är ”det verkligt skrämmande”, enligt en debattör publicerad i The Guardian. Aziz Ansari har ”gjort verklighet av de typiska förutsättningarna för en romantisk film”, menar en skribent i The Atlantic, ”- beträtt den tunna linjen mellan flirtig påstridighet och övergrepp”.

Reporter sökte själv upp kvinnan

Fallet Ansari blåser också nytt liv i den publicistiska diskussion som präglat #metoo-rörelsen i såväl Sverige som USA. I samband med att anklagelser haglat mot kända personer har mediers hantering av vittnesmål, och namnen på personerna de riktas mot, legat under lupp.

Reportern för babe.net, Katie Way, har bland annat kritiserats för att ha återgett kvinnans vittnesmål i mycket detaljerad form, och för att bara ha gett Aziz Ansari fem timmar att svara på anklagelsen som riktades mot honom.

Hon har också uppgett att det var hon själv som sökte upp kvinnan, istället för tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.