Foto: AP/TT

Dottern om anklagelserna mot Woody Allen: ”Varför skulle jag inte vilja sänka honom?”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen den 18 januari, amerikansk tid, sänds en intervju med Dylan Farrow i ett morgontv-program i kanalen CBS. Farrow är Woody Allen och Mia Farrows dotter och hon har sedan 1993 anklagat Allen för att ha förgripit sig på henne 1992, när hon var sju år gammal.
– Allt jag kan göra är att tala sanning och hoppas att någon kommer tro mig, istället för att bara lyssna, säger Farrow i en redan publicerad del av intervjun.

Enligt Dylan Farrow tog Woody Allen med henne till ett vindsutrymme där han utsatte henne för övergrepp.

Anklagelserna har varit kända i 25 år, men har fått nytt bränsle i och med metoo-rörelsen och skådespelare har i allt större utsträckning dragit sig för att förknippas med den nu 82-åriga Allen på senare tid.

– Jag är trovärdig och jag säger sanningen, och jag tror att det är viktigt att människor förstår att ett offer, en person som anklagar, har betydelse. Och att det är tillräckligt för att förändra saker, säger Dylan Farrow i den del av intervjun i CBS morgon-tv-program This Morning! som släpptes redan under onsdagen.

När programledaren Gayle King beskriver att hon hört påståenden om att Farrow bara är ute efter att sänka Woody Allen svarar hon retoriskt: ”varför skulle jag inte det?”

– Varför skulle jag inte vilja sänka honom, varför skulle jag inte vara arg? Varför skulle jag inte vara sårad? Varför skulle jag inte känna någon slags ilska efter att under alla dessa år varit misstrodd och åsidosatt?, säger Dylan Farrow i intervjun.

Uppslitande separation

Skådespelaren Mia Farrow och regissören Woody Allen var ett par från slutet av 70-talet till 1992. Mia Farrow spelade i 13 av de 14 filmer Woody Allen gjorde under tidsperioden och paret skaffade tre barn tillsammans; två adopterade och ett biologiskt.

1992 framkom det att Woody Allen inlett ett förhållande med Soon-Yi Previn, som Mia Farrow adopterat med sin tidigare make, André Previn. Soon-Yi Previn och Allen är i dag gifta. I augusti 1992 anklagade Mia Farrow Woody Allen för att ha förgripit sig på Dylan. Allen säger att Mia Farrow lurat Dylan att hon utsatts för övergrepp och ansökte om ensam vårdnad om parets tre barn och gick ut offentligt med sitt förhållande till Soon-Yi.

Ingen rättegång

En utredning sattes i gång, men det blev aldrig någon rättegång och sociala myndigheter i New York som utredde fallet ansåg efter 14 månaders utredning att anklagelserna var ogrundade.

Åklagaren i fallet ansåg sig dock ha goda grunder för att åtala Allen, men ville bespara Dylan, då åtta år gammal, en utdragen rättegång. Mia Farrow fick även vårdnaden om barnen Dylan, Moses och Satchel (nu Ronan).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer