Mordhotade journalisten Niko Ago får asyl

Uppdaterad
Publicerad
Efter sina granskningar av det nazistiska partiet Gyllene Gryning tvingades journalisten Niko Ago fly till Sverige, efter flera mordhot i hemlandet Grekland. Tidigare i år fick han avslag på sin asylansökan, men nu ändras beslutet i Migrationsdomstolen: Niko Ago ges skydd i Sverige.

Beslutet kom på torsdagseftermiddagen, och tas emot med stor glädje hos Niko Agos juridiska ombud.

– Niko Ago får stanna. Rättvisa har skipats, säger Niko Agos advokat Mark Safaryan till Kulturnyheterna.

– Jag har personligen varit övertygad om att våra argument och den bevisning som vi har kunnat lägga fram uppfyller de krav som ställs för att ge skydd. Niko Ago har hela tiden haft skyddsskäl, och nu har han fått det.

Flydde efter nazistgranskning

För sina granskningar av nazistiska Gyllene gryning i början av 10-talet i Grekland fick journalisten Niko Ago och hans familj ta emot hundratals dödshot.  Efter att han avsöljat att partiets näst högste ledare, Ilias Kasidiaris, hade kopplingar till grov organiserad brottslighet, blev hotbilden så allvarlig att han flydde till Sverige med sin familj.

Nu, efter tre år i Sverige, beviljas han slutligen asyl. Migrationsdomstolen ändrade på torsdagen Migrationsverkets tidigare beslut att utvisa Niko och hans familj. Svenska PEN, som bekräftat den allvarliga hotbilden mot Niko Ago, är positiva till beskedet.

– Det är ett väldigt glädjande beslut, säger Annika Thor, styrelseledamot i Svenska PEN och ordförande i Fängslade författares kommitté.

– Niko och hans familj kan äntligen känna sig trygga, och fortsätta bygga upp sitt liv i Sverige. Det är glädjande när felaktiga beslut kan rättas till i högre instans.

Kulturnyheterna söker Niko Ago.

På grund av att Niko Ago för närvarande har ett vikariat på SVT:s regionala nyhetsredaktion i Dalarna, har Kulturnyheterna övertagit bevakningen av hur hans ärende slutar. Kulturnyheternas bevakning inleddes innan han fick sitt vikariat där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer