Foto: Aziz Karimli/TT

Right Livelihood-pristagare nekas utresa från Azerbajdzjan

Publicerad

Årets Right Livelihood-pristagare, den grävande journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan, kommer inte kunna ta emot priset som delas ut på fredag på grund av utreseförbud. Något som nu fått drygt ett 50-tal tidigare pristagare runt om i världen att protestera, bland annat The Guardians förre chefredaktör Alan Rusbridger.

Under torsdagseftermiddagen klockan 16:45 läste tre av årets andra pristagare upp ett brev i protest mot att Khadija Ismayilova nekas utresa från Azerbajdzjan utanför landets ambassad i Stockholm. Det för att efter demonstrationen överlämna brevet till ambassaden.

”Khadija Ismayilova är en av världens modigaste och skickligaste undersökande journalister. Genom att trakassera henne och ett stort antal andra journalister försöker Azerbajdzjans auktoritära regim att krossa såväl pressfriheten som yttrandefriheten i landet, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen”, i ett pressmeddelande.

Rapporterar om korruption

Khadija Ismayilovas rapportering har ofta handlat om korruption på hög nivå i Azerbajdzjan och i många fall där landets president Illham Aliyevs familjemedlemmar varit inblandade. Bland annat var hon involverad i avslöjandet rörande svenska Teliasoneras affärer i Azerbajdzjan.

Hon tilldelas Right livelihood-priset för “för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.