Greta Thunberg och Therese Lindgren Foto: TT

Therése Lindgren mäktigast på sociala medier – Greta Thunberg klättrar

Uppdaterad
Publicerad

Youtubern Therése Lindgren är mäktigast på sociala medier i Sverige. Det står klart när medieakademin under Bokmässan presenterar årets maktbarometer över vilka svenskar som nått och engagerat flest svenskar på sociala medier. Årets nykomling på listan är klimataktivisten Greta Thunberg.

För tredje året i rad har organisationen Medieakademin kartlagt vilka som har störst räckvidd på sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. Bland de digitala makthavarna som når hundratusentals svenskar återfinns dels politiker, men framförallt influencers, medier och artister.

De senaste två åren har listan toppats av influencerparet Joakim och Jonna Lundell, men nu har de halkat ned till en andraplats, då youtubern Therése Lindgren gått om dem. På tredjeplats återfinns humortrion JLC.

– Att Therése Lindgren ensam når fler än Joakim och Jonna Lundell tillsammans visar vilket djupt inflytande hon har, säger Emanuel Karlsten, ordförande för Medieakademin.

”Girl next door” blir makthavare

Själv tror Thérese Lindgren, som har en miljon följare på Instagram och en miljon på Youtube, att framgångarna beror på att hon uppfattas som ”girl next door”.

– Jag pratar om personliga saker som kärleksproblem, ångest och panikattacker, känslan av att inte ha tillräckligt mycket vänner och att inte passa in. Sådant som de allra flesta någon gång i livet går igenom, men kanske känner sig ensamma i, säger hon till Medieakademin.

Men nu visar alltså Maktbarometern att hon är en av Sveriges mest inflytelserika makthavare. Förutom att prata om det personliga var Therése Lindgren även en av flera influencers som inför valet 2018 intervjuade partiledare i sina kanaler.

– Therese Lindgren är den typen av influencer som följarna uppfattar som en nära vän, eftersom hon känns så nära så blir också hennes inflytande så mycket starkare, säger Emanuel Karlsten och lägger till:

– Hon har till exempel fått en hel generation att byta kosthållning och bli vegetarianer för att hon pratat om djurrättsfrågor. Det visar vilken djup påverkan hon har på sina följare.

Greta – årets raket

Årets nykomling på listan är Greta Thunberg, som på ett år gått från att vara helt okänd till att bli Sveriges tolfte mest inflytelserika på sociala medier.

– Det unika med Greta Thunberg är att det inte är personen egentligen, utan de symbolfrågor hon representerar, som driver engagemang. Dels klimatet, men även att hon symboliserar framtiden, våra barn, säger Emanuel Karlsten.

På listan återfinns också bland andra nyhetsmedierna Expressen och Aftonbladet samt organisationen Djurens rätt. Av de politiska partierna är Sverigedemokraterna det parti som haft störst räckvidd på sociala medier.

  1. Therese Lindgren (+1)
  2. Joakim och Jonna Lundell (-1)
  3. JLC (+1)
  4. Newsner (+3)
  5. Pewdipie (0)
  6. Noted media (+10)
  7. Expressen (-5)
  8. Aftonbladet (0)
  9. Djurens rätt (+10)
  10. Ben Mitkus (-4)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer