Röda Korsets journalist pris gick till Daniel Velasco, till vänster, Anders Hansson och Niklas Orrenius. Foto: TT

Tre pristagare när Röda Korsets journalistpris delades ut

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korsets journalistpris firar tioårsjubileum och årets pristagare blev Daniel Velasco för radiodokumentären ”Patienten och tystnaden” och Niklas Orrenius och Anders Hansson för reportageserien ”Drömmen om Sverige”.

För tionde gången i ordningen delar Röda Korset ut sitt journalistpris för att premiera ”den som genom sitt berättande skildrat händelser, kriser eller katastrofer vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige”.

Röda Korset har haft ett rekordstort antal ansökningar till sitt journalistpris detta år. Att bidragen dessutom har hållit en mycket hög nivå fick juryn att besluta att priset skulle delas mellan två reportage och att även ett hedersutnämnande skulle utges. Pristagarna delar på prissumman som är 25.000 kr.

Delad vinst

De som delar på priset är Daniel Velasco för dokumentären ”Patienten och tystnaden”, som sändes i Sveriges Radio, och Niklas Orrenius och Anders Hansson för deras reportageserie ”Drömmen om Sverige”, som publicerades i Dagens Nyheter.

Daniel Velasco vann även Röda Korsets journalistpris 2011 tillsammans med Bo-Göran Bodin.

Ett hedersomnämnande gavs till Alexander Mahmoud för reportaget ”Hem till byn” som publicerades i tidningen Re:public.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.