Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas valvaka 2014. Foto: TT

Järnrörstvist tas upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Kent Ekeroth förlorade ett tvistemål mot Sveriges Television, som han stämt för att ha visat bilder ur den så kallade järnrörsfilmen från 2010. Men nu rivs beslutet upp och fallet ska avgöras på nytt.

Det var i februari som tingsrätten avvisade Ekeroths stämningsansökan mot SVT, och dömde riksdagsledamoten till att betala rättegångskostnader för SVT på 80.000 kronor.

Men nu river patent- och marknadsöverdomstolen upp beslutet och skickar tillbaka fallet till patent- och marknadsdomstolen.

– Det är inte alldeles glasklart vilken sorts talan man får föra eller inte. Det är en ganska svår bedömning många gånger, säger hovrättsrådet Kajsa Bergqvist.

Konflikt på nytt

Frågan som patent- och marknadsöverdomstolen tog ställning till handlade inte om vilken av parterna som har rätt, utan om fallet ska prövas eller ej. De två domstolarna har gjort olika bedömningar om huruvida de nödvändiga juridiska kriterierna uppfyllts.

Kent Ekeroth, som är Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, har tidigare vunnit tvistemål mot andra medier som visat bilder från järnrörsfilmen.

Han ville ursprungligen ha 164 566 kronor av Sveriges Television. Om han vinner fallet som nu ska tas om blir nästa steg att slå fast vad SVT ska betala honom, vilket kan sluta i förhandlingar eller i en ny rättsprocess.

Järnrörsskandalen

Den så kallade järnrörsskandalen briserade i november 2012. Då avslöjade Expressen att ledande SD-politiker – Erik Almqvist och Christian Westling – under en blöt utekväll 2010 förolämpade flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord, bland dem komikern Soran Ismail.

Ekeroth filmade flera av händelserna med sin mobiltelefon. På filmen ses Almqvist, då SD:s ekonomiskpolitiska talesperson, beväpna sig med ett järnrör.

Avslöjandena ledde till att Almqvist lämnade både sin riksdagsplats och partiet.

Flera tidningar har publicerat bilder ur filmen och Ekeroth har åberopat sin upphovsrätt och krävt betalning. Bland annat dömdes Göteborgs-Posten att betala Ekeroth 3 100 kronor, och branschtidningen Dagens Media att betala 4 200 kronor.

Artikeln har uppdaterats. Tidigare uppgifter lade Ekeroth till last för sådant andra gjort i samband med den så kallade järnrörsskandalen. SVT beklagar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.