Foto: TT

Studie: Oberoende nyheter viktiga för många – men hälften är missnöjda

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie från den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center vill människor världen över ha politiskt oberoende nyheter – vilket nära hälften av de tillfrågade anser att de inte får. Vad gäller inställningen till media tycks politisk tillhörighet tycks vara en avgörande faktor, enligt undersökningen.

I undersökningen från den politiskt oberoende tankesmedjan Pew Research Center, som baseras på svar från människor i 38 länder, deltog 41.953 personer. 74 procent av dessa sa att det aldrig är acceptabelt att ett nyhetsmedium favoriserar ett politiskt parti framför ett annat i sin politiska bevakning, medan 20 procent ansåg att detta är acceptabelt.

Det största motståndet mot en politiskt vinklad nyhetsbevakning finns i Europa – där 89 procent i Spanien och 88 procent i Grekland säger att en sådan är oacceptabel – medan motsvarande siffra i USA är 78 procent.

Bara i fem länder – Israel, Indien, Filippinerna, Sydkorea och Colombia – anser tre av tio eller fler att det är i sin ordning att gynna en sida.

”Trots stora skillnader i världen vad gäller strukturer av regering, politik och media finns det en bred och stark samstämmighet vad gäller mediernas roll i att inte välja sida i politiska frågor, och i stället ägna sig åt en oberoende rapportering”, skriver Amy Mitchell, chef för journalistiska studier, i rapporten.

Politisk tillhörighet vattendelare

Men om människor runt om i världen värdesätter politiskt opartisk nyhetsmedia, är det också det område man är mest missnöjd med – vilket framgår tydligt i undersökningen.

Endast 52 procent av de tillfrågade anser att nyhetsmedierna i deras respektive länder ägnar sig åt en politiskt opartisk nyhetsrapportering, medan 44 procent hävdar motsatsen.

Ytterligare tendenser som framgår i Pews undersökning är att politisk tillhörighet tycks vara den viktigaste vattendelaren vad gäller inställning till media – snarare än utbildning, ålder och kön.

Resultaten visar på en stor skillnad mellan hur människor som tillhör samma politiska åskådning som det aktuella landets styrande parti och de som tillhör motståndarsidan betygsätter den politiska nyhetsrapporteringen.

Vad gäller frågan huruvida nyhetsmedias politiska bevakning är oberoende kan man i undersökningen se en skillnad vad gäller partitillhörighet i 20 av de 38 länderna.

I de flesta av dessa länder är människor som stödjer det styrande partiet mer nöjda med nyhetsmedia än de som är motståndare till det styrande partiet.

Högt förtroende i Sverige

USA är ett av fåtal länder där anhängare till det styrande partiet är mindre nöjda med nyhetsmedierna än de som tillhör den politiska oppositionen. Här finns även den största partipolitiska skillnaden vad gäller åsikter i frågan på hela 34 procent.

I Sverige är förtroendet högt vad gäller en oberoende nyhetsbevakning, vilket kan jämföras med länder som Grekland och Spanien.

I Sverige anser 66 procent av de tillfrågade att medierna ägnar sig åt politiskt oberoende nyhetsbevakning, medan motsvarande siffra i Grekland är 18 procent och i Spanien 33 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.